Az előzetes adatok szerint tavaly majdnem 129 ezer ingatlan kelt el, a végső összegzést csak augusztusban teszi közzé a KSH, ám az OC becslése szerint a tranzakciószám valahol 145 és 150 ezer között fog megállni.

A tavalyi év első fele még a megszokott pörgéssel zajlott. Az utolsó két negyedév adatai azonban már elmaradtak az előző év értékétől, így összességében, 2018-hoz, az ingatlanpiac egyik legjobb évéhez képest tavaly már tíz százalékkal kevesebb tranzakció köttetett.

A trend idén folytatódott, elsősorban a járványhelyzet okozta korlátozások miatt az adatok az első negyedévben is hasonló csökkenést mutatnak - kommentálta a tranzakciószámok visszaesését Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető.

A 23 megyei jogú városban az ingatlanok ötöde cserélt tulajdonost, míg Budapest részesedése ez alatt volt (17,8 százalék). Soóki-Tóth Gábor hangsúlyozta, ezek a mutatók nem véglegesek, mivel a nagyobb városok adatainak feldolgozása a több tranzakció miatt lassabb, így várhatóan a főváros és a megyei jogú városok aránya javulni fog.