Tele vannak a raktárak, elfogytak az üres területek

A harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához 42 százalékkal, az előző negyedévhez képest 45 százalékkal nőtt a raktárak iránti kereslet, az elmúlt hónapokban összesen 154 ezer négyzetméter ipar területre kötöttek szerződést a bérlők - közölte a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF).
Szepesi Anita, 2019. október 17. csütörtök, 17:41
Fotó: Getty Images

Idén a harmadik negyedévében 31 ezer négyzetméterrel bővült a budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya. Átadták a BILK Media Saturn számára fejlesztett 21 ezer négyzetméteres csarnokot, emellett egy 10 ezer négyzetméteres új épülettel bővült a CTPark Budapest West. A teljes állomány a harmadik negyedév végén meghaladta a 2,2 millió négyzetmétert.

Az időszak teljes bérlői kereslete 155 ezer négyzetméterre rúgott, a bővülés az előző év azonos időszakához képest 42 százalékos, az előző negyedévhez képest 45 százalékos. A kereslet 57 százalékát szerződéshosszabbítások tették ki, a tranzakciók harmada előbérleti szerződés volt. Az új szerződések
aránya 5 százalék, míg a bővülések aránya 4 százalék volt.

Szerződéshosszabbítások nélkül 66 ezer négyzetméternyi területet kötöttek le a bérlők, ami 27 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Az idei harmadik negyedévében a BIEF összesen 23 tranzakciót rögzített, 6 szerződés szólt 10 ezer négyzetméternél nagyobb területre. Az átlagos tranzakcióméret megközelített a 7 ezer négyzetmétert. A területek 90 százalék logisztikai parkokban kötötték le.

Az üresedési ráta 2019 harmadik negyedévének végén újabb rekord mélyre süllyedt, jelenleg 2 százalékon áll. Negyedéves szinten 0,1 százalékpontos, éves viszonylatban 1,7 százalékpontos a csökkenés. A harmadik negyedév végén összesen 44 ezer négyzetméternyi ipari terület állt üresen és nincs olyan épület, ahol 5 ezer négyzetméternél több lenne a kiadatlan terület. A nettó abszorpció 35 ezer négyzetmétert tett ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2019.10.18 10:45

@europeer:
z a retek vadkapitalizmus rákfenéje!
Elmozdult a rendszer a jó minőség felől a gagyi felé. A gagyi termeléséhez meg lehülyített munkások kellenek, akiknek keveset kell fizetni, viszont van egy bökkenő: keveset is fogyasztanak, így marad a raktár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.10.18 10:30

Mögmondtam, túltermelés van, ami a politikusok bűne.
Azért tolják a milliárdokat a cégeknek, hogy jobb legen a foglalkoztatási statisztika.
Azok a politikusok ne pofázzanak környezetvédelemről, akik az eladhatatlan mértékű túltermelést támogatják.
Azok a politikusok rombolják a Földet, nem a prolik, akik csak annyit vásárolnak, amennyire épp szüksége van.
Évek óta pofázom, hogy nem kell ennyi gyártó és azok terméke.
Eladatlan, hatalmas mennyiségű új ruhát égetnek el, megtermelt jó minőségű élelmiszer megy a szemétbe, mert megfizethetetlen és rengeteg van belőle.satöbbi
De maradjunk a raktáraknál.
Megdőlt a multik példabeszéde, hogy NEM GYÁRTUNK RAKTÁRRA!
Csak annyit gyártunk, amennyit el tudunk adni.
LEAN rendszer bexart, megteltek a raktárak űjakat kell építeni, amíg bele nem döglik a Föld.
A ti ökológiai lábnyomotokat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html