Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén is jókora bírságra számíthat az, akinek a telkén parlagfüvet találnak. A figyelmeztetés nem csak üres frázis: tavaly például volt olyan belterületi ingatlan, amelynek a tulajdonosa 5 millió forintos bírságot kapott. Habár a hatóságok csak július 1-jétől bírságolhatnak, a védekezést már most érdemes elkezdeni - írja a Pénzcentrum.

Az allergiásokat gyötrő gyomnövény még mindig rengeteg helyen megtalálható az országban, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint "az elmúlt években teljes körű statisztikai felmérés nem történt, de a gyakorlati tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a parlagfűvel fertőzött terület nagysága stagnál az országban. A parlagfűvel fertőzött terület nagysága évek óta nem változik, de a pollenszórás mértéke függ az adott év időjárásától és a védekezési munkák eredményességétől.

Éppen ezért is lenne fontos, hogy mindenki részt vegyen az irtásban, mivel minden ötödik magyar ember allergiás a növényre. A törvények is ennek szellemében íródtak: minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Ennek függvényében, ha valaki nem írtja ki a parlagfüvet, 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

Az állam komolyan veszi a parlagfűirtást, például a polgárőrséget is bevonják a gyom elleni harcba.