Itt az újabb zuhanás - friss adatok jöttek az építőiparból

Júliusban év/év alapon 17,6 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene. Az épületek építése 1 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 31,8 százalékkal visszaesett. Az építőipari termelés volumene az első hét hónapban 24,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál - közölte a KSH.
Napi.hu, 2016. szeptember 15. csütörtök, 08:58
Fotó: Napi.hu

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,2 százalékkal csökkent.

Júliusban az előző év azonos hónapjához képes a két építményfőcsoport termelésének volumene ellentétesen alakult: az épületeké 1 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 31,8 százalékkal visszaesett. Az épületek építésének növekedése nagyrészt ipari épületek, kisebb részben oktatási épületek, illetve sportlétesítmények építésének az eredménye.

Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése okozta. A legnagyobb mértékben júliusban is az út- és vasút-, illetve a közműépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 2,8 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 37,8, a speciális szaképítésé 10,4 százalékkal csökkent.

A megkötött új szerződések volumene 3,1 százalékkal kisebb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 88,2 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 41 százalékkal csökkent. Az épületeknél az ipari épületek mellett oktatási, kutatási, illetve lakóépületekre kötött szerződések járultak hozzá a növekedéshez.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene július végén 16,6 százalékkal meghaladta az előző évi alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 63,5 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 2,5 százalékkal kisebb volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK