A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A józsefvárosi Palotanegyedben két évvel ezelőtt indult el az augusztus közepén lezárult,  az Európa Belvárosa Program (EUB) elnevezésű kulturális gazdaságfejlesztési program. A józsefvárosi önkormányzat által kidolgozott pályázat megvalósítását az EU 900 millió forinttal támogatta, amelyet az önkormányzat 760 millió forintos önerővel egészített ki. Az elmúlt két évben összesen 1,9 milliárdos fejlesztést hajtottak végre a páratlan építészeti és kulturális adottságokkal rendelkező történelmi Belső-Józsefvárosban. Az újratervezett és átépített utcáknak és tereknek köszönhetően ma már a Kálvin tértől a Gutenberg térig sétálóutcán juthatunk el, összesen 1600 négyzetméter sétáló- és csaknem 11 ezer négyzetméternyi csillapított forgalmú utcát alakítottak ki a Gyulai Pál utcában, a Kőfaragó utcában, a Mária utcában és a Horánszky utcában, illetve a Gutenberg téren. Megszépültek a közterek, fák, kerékpártárolók, és díszkivilágítás szegélyezi a Palotnegyed utcáit. A környék újjászületése jótékonyan hat a helyi ingatlanpiacra, amelyen ugyan a válság kevésbé drasztikus nyomokat hagyott, mint a kerület más részein, az árcsökkenés és a forgalom-visszaesés azonban ezt a térséget sem kerülte el. Drágulásra rövid távon nem számítanak a szakértők, arra azonban igen, hogy a városszépítés legalább stabilizálja az árakat és növeli az eladhatóságot.

Borsos Balázs, az Otthon Centrum józsefvárosi irodájának vezetője lapunknak kifejtette, a belvárosi lakásokat keresőknek a VIII. kerületből egyedül a Palotanegyed jön szóba, bár a legkedveltebb, a belvároshoz legközelebb eső, legnépszerűbb utcákban kevés a lakóépület, vagy az állapotuk meglehetősen romos. A kerület más részeihez képest egyébként nagyobb méretűek a palotanegyedbeli lakások, garzon például alig akad, ezért nagyon könnyű is az értékesítése, de még az 50 négyzetméter alapterületűekből sincs igazán széles választék − különösen a Palotanegyed legkedveltebb utcáiban −, új lakás pedig egyáltalán nincs ebben a régióban.

A térség ingatlanárairól nagyon nehéz általánosságban beszélni − hangsúlyozza Borsos Balázs, a kisebb lakások szinte kivétel nélkül leválasztottak, ami vagy jól vagy rosszabbul sikerült, szinte nincs közöttük két egyforma beosztású, s mindez alapjaiban befolyásolja az árakat. Hozzávetőlegesen a jó állapotú garzonok ára 8-8,5 millió forint között, az 50-60-70 négyzetméter körüli kétszobásoké 11−14 millió forint körül alakul − mondja. Az utca, a ház, a lépcsőház állapota, az udvari vagy utcai elhelyezkedés, a lift léte vagy hiánya, a szomszédság azonban nagyon eltérítheti az árakat az átlagtól − teszi hozzá. A nagyobb, 100 négyzetméter körüli vagy a feletti lakások árában még nagyobb a szórás, a 17-18 milliós sávból 25 millióig is kitérhet az inga, s ebben a kategóriában különösen sokat számít, hogy milyen az épület, a lépcsőház esztétikai és műszaki állapota.

Népszerűsége dacára a Palotanegyed piaca nem domináns része a józsefvárosi ingatlanforgalomnak, a tranzakciók mintegy kétharmada a körúton túli térségre, a VIII. kerület középső részére, a Corvin negyed körüli, a Baross, valamint  a Németh utcára és környékükre, ezenkívül a II. János Pál pápa, a Horváth Mihály és a Blaha Lujza tér régiójára koncentrálódik.

Nagyon élénk viszont a palotenegyedbeli bérbeadás a számos felsőoktatási intézmény közelségének köszönhetően. Borsos Balázs szerint a bérlők is a garzonokat és a 50-60 négyzetméter körüli kétszobás lakásokat keresik, amelyeket 50−55, illetve 60−70 ezer forintos havi díjért kínálnak a tulajdonosok. Befektetői szemmel ezért kifejezetten jó terepnek tartja az itteni lakáspiacot.

A köztéri rehabilitáció minden bizonnyal jót tesz majd a Palotanegyed presztízsének, azonban a piacot nem ez, hanem a bérbeadás pörgése és a belső, VI., VII. vagy IX. kerületi áraknál 15-20 százalékkal alacsonyabb árak mozgatják valamennyire − mondta lapunknak Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó tulajdonosa. Ma a befektetők nem a rövid távon, haszonnal való továbbadásra, hanem a bérbeadásra fokuszálnak, s főleg külföldi befektetők használják ki, hogy ebben a térségben az említett kerületekben szokásos 250 ezer forint körüli négyzetméterárak helyett 200-210 ezerért vásárolhatnak, az olcsóbb lakásokért kérhető bérleti díjakban azonban nincs különbség − tette hozzá. Tömeges érdeklődésről mindazonáltal nem beszélhetünk − hangsúlyozta Nagy, szerinte ugyanis az a vevőkör, amelyik vidékről költözne fel vagy az egyetemista gyerekének szeretne vásárolni, szívesebben választja a VI., VII. és IX. kerület körúton belüli részeit.