Az MNV korábban már többször meghirdette a Károlyi-kastélyt és a mellette lévő területet, 2019 óta hasonló irányáron, volt, amikor a siófoki Erzsébet szállodával egy csomagban, de nem kelt el. Most március 7. és 16. között lehet rájuk licitálni az Elektronikus aukciós rendszerben.

Az ingatlanok a Mátrában, Parád nagyközség Parádfürdő elnevezésű részén, annak főútja mellett helyezkedik el, a település központjától 2,8 kilométerre. Az ingatlanok közvetlen környezetében – szintén a Kossuth Lajos úton – található a híres parádfürdői gyógyfürdő (Parádfürdői Állami Kórház és Gyógyfürdő), illetve az ingatlanokkal szemben, az út túloldalán található Parádfürdő legnevesebb szállodája, az Erzsébet Park Hotel – olvasható az MNV árverési hirdetményében.

A terület gépkocsival és gyalogosan is egyszerűen, szilárd burkolatú úton megközelíthető.

A meghirdetett ingatlan két telekből áll, az egyik egy 2,4 hektáros zöldterület, amely sík és lejtős felületű, fákkal beültetett, füvesített. Nem beépíthető, de a területen "a pihenést, testedzést szolgáló építmények (például tornapálya, játszótér, sétaút, pihenőhely) és köztárgyak, műtárgyak (például szobor) elhelyezhetők".

A szomszédos, közel 8000 négyzetméteres területen áll a néhai Károlyi-kastély épülete és annak melléképülete. Azokat 2008 óta nem használták.

parad.hu, Károlyi-kastély
Károlyi-kastély
Kép: parad.hu

A kastélyépület hagyományos építésű, tégla és kő falazattal. Az MNV az árverési hirdetményben arra is felhívja a vásárlók figyelmét, hogy ”a terület a szabályozási terv szerint műemléki jelentőségű, azonban a Lechner Tudásközpont által vezetett Országos Építésügyi Nyilvántartásban az ingatlanok nem szerepelnek”.

Kép: MNV

A "műemléki jellegű épület" mielőbb befektetőre vár, hisz ahogy a hirdetményben írják, a kastélyépület állaga romlik, a falak nedvesednek, a vakolat mállik, helyenként penészesedik. A fa szerkezetek korhadnak, a nyílászárók sok helyen hiányoznak vagy károsodtak."

A kastélyépületet gróf Károlyi György építtette 1870 körül. Az épületet többször átépítették bővítették. Az 1920-as évektől szállodaként működött a II. világháborúig, utána 1949-től 1988-ig gyermeküdülő, 1996-tól 2008-ig idősek otthonaként funkcionált.