Úgy költöttek el 14 milliárdot a kastélyprogramra, hogy nincs semmi látszatja

Tizennégymilliárd forintot már elköltöttek a kastélyprogram 57,5 milliárdos keretösszegéből, de még egyetlen kastélyt sem sikerült felújítani - derül ki a 24.hu cikkéből.
Szepesi Anita, 2018. december 3. hétfő, 09:38
Fotó: Pixabay

A Fidesz-KDNP kormány 2015-ben bejelentette, hogy összesen 33 milliárd forintból újulhat meg számos magyar kastély és vár, ám mára 57,5 milliárd forintra ugrott a Nemzeti Kastély- és Várprogram költségvetése. A keretösszegből a tervek szerint országszerte 20 kastélyt és 19 várat - összesen 39 műemléket - restaurálnak. A pénz negyedét, több mint 14 milliárdot már el is költöttek, pedig a 39 épületből eddig csupán 7 rekonstrukcióját kezdték el, és még eggyel sem végeztek - olvasható a portál cikkében.

Noha a programot bonyolító NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. honlapján elérhető információk alapján három műemlék - Edelény, Sirok, és Ozora - esetében már megvalósult a rekonstrukció, ez csalóka, ugyanis ezeknek a felújítását egy korábbi uniós program keretében végezték, tehát nem részei az 57,5 milliárdos keretösszegnek.

Ugyanakkor 7 kastély és vár helyszínén már elkezdték a felújításokat, de a kivitelezői szerződéseket csupán néhány hónapja kötötték meg. Virág Zsolt, a Nemzeti kastély- és Várprogram miniszteri biztosa eldicsekedett márciusban, hogy a tatai Eszterházy-kastély felújítása heteken belül elkezdődik, aztán a Közbeszerzési Értesítő alapján az látszik, hogy az csak három hónappal később történhetett: egy három cégből álló konzorcium csaknem 1,6 milliárd forintért vállalta a munkát, de a végösszeg a Miniszterelnökség tájékoztatása alapján 2,3 milliárd forint lesz.

Hasonló a helyzet a Majkpusztai Esterházy-kastéllyal és kamalduli remeteségnél is, ahol a választások előtt Czunyiné Bertalan Judit ígérte márciusban, hogy pár hét és kezdenek. Viszont csak négy hónappal később választották ki a kivitelezőt, Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos gázszerelő gyerekeinek egy érdekeltsége konzorciumban Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak egykori üzlettársa cégével nyert. Bár a közbeszerzés összege 2 milliárd forint, minden egyéb költséget összeadva 2,8 milliárd forint lesz a végösszeg.

A csúszó kastélyok közül a dégi Festetics-kastély 2,7 milliárdos, a bajnai Sándor-Metternich-kastély 1,7 milliárd forintos, a füzérradványi Károlyi-kastély 2,9 milliárd forintos, a sümegi püspöki palota 1,8 milliárd forintos, nádasdladányi Nádasdy-kastély 1,6 milliárd forintos munkálatait kezdték el, vagy tervezik megvalósítani. Összeadva ez 16 milliárd forint a hét kastélyra, ami csak a tervezett projektek alig ötöde.

A 24.hu ezek alapján a költségek alapján úgy becsüli, hogy az összes tervezett felújítás mindegyik kastély esetében közel 80 milliárd forintra rúghat majd. De még az sem kizárt, hogy tovább nőnek a költségek.

De a cikk szerint nehezen tartható a 2020. december 31-es határidő is, mert Virág Zsolt biztos már 2016-ban azt mondta a Nemzeti Kastély- és Várprogramról, hogy remekül halad, pedig akkor még az említett hét projekt kivitelezése sem indult el, sőt, azt sem lehetett tudni, ki végzi majd el a munkát.

A portálnak a Miniszterelnökség azt válaszolta, hogy eddig a 7 projektre 14 milliárd forintot költöttek el, a további 32 felújítás pedig eltérő ütemben, de halad, tartani tudják a határidőt. Azonban a kastélyfelújításokat - értesüléseik szerint - pörgetni is kell: nemcsak a választások miatt kezdték el a több éve húzódó kivitelezési eljárásokat és feladatokat, mert közeledett a választás és tartott a kampány, hanem az Európai Unió is ellenőrzést tartott, illetve tart majd a program kapcsán. A Miniszterelnökség ezzel kapcsolatban azt közölte: eddig nem állapítottak meg semmilyen szabálytalanságot az ügyben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2018.12.05 19:33

Azert lezer janko eleg szep kis kastelyt epitett maganak, minden forint jo helyre megy... a fideszesek zsebebe :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2018.12.05 16:17

Nincs it semmi gond, minden rendben. Ez a sz@rhazi tetves lopós gyökér fideszesek mottója.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.12.05 16:06

KORMÁNYHAZUGSÁG!
Amire nincs pénz:
Már 2020-tól nincs meg a fedezete az állami szférában betervezett béremelésnek, ha a kormány tartani akarja a hiánycélt.. 2018. december 5. 06:34
https://www.hazipatika.com/hazipatika_pro/korhazi_ugyek/cikkek/nem_lesz_penz_beremelesre/20181204152126
----------------------------------
Amire van pénz:
Tizennégymilliárd forintot már elköltöttek a kastélyprogram 57,5 milliárdos keretösszegéből, de még egyetlen kastélyt sem sikerült felújítani
----------------------------
Érdekes? Nem. Hazugság.
Minden urizálásra van sokmilliárd, a népre nincs.
Tényleg naponta hagyod magad hülyérevenni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

TomasP, 2018.12.05 02:50

Nem látszik, hogy mire is költötték el, dehogy nem, jó helyen van az. Hiszen tudjuk, hogy mennyi kanyar van egy ilyen projektben, annyiszor kell belépőt fizetni a kikiviteleznek. Tehát meg van az csak még a tervezési időszakban vagyunk, de nem sokára már látszani is fog és akkor azonnal készen is lesznek ezek az épületek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lordofearth, 2018.12.03 12:17

Gyanus, nem igaz?? Orban, Mészáros, stb. genetikailag biztosan megegyeznek. A többi smafu történet. Ez is egy paraszt, az is egy paraszt. Paraszttól pedig ne várjon az ember jó döntést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html