Nincs könnyű dolga annak, aki mostanában 50 millió forintnál alacsonyabb összegért keres magának kertes házat a fővárosban és környékén. Budapesten sok kerület egyből kiesik, mert még romos házat sem lehet ilyen összegért kapni, így az érdeklődők jellemzően körülnéznek az agglomerációban. A lehetőségek azonban ott is behatároltak.

Az északi agglomeráció legdrágább városa: Dunakeszi

"Tekintettel arra, hogy Dunakeszi az északi agglomeráció legdrágább városa, az említett árkategóriában, azaz 50 millió forintig jellemzően csak kisebb alapterületű, 60-90 négyzetméteres, felújítandó állapotú, 300-500 négyzetméteres telekkel rendelkező házat tudunk vásárolni" - jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlan területi irodájának szakmai vezetője.

Felújított vagy újszerű, három hálószobás családi ház, ikerház vagy sorház vásárlásához mélyebben a zsebbe kell nyúlni: az árak 60 millió forinttól indulnak, és a kínálat inkább csak 80 millió forint körül kezd szélesedni.

Ha valaki tényleg olcsón szeretne kertes ingatlanhoz jutni Dunakeszin, akkor itt - mint Budapest több kerületében - általában 150-200 négyzetméteres telekrésszel rendelkező jó állapotú házrészt tud vásárolni, akár 30-45 millió forint közötti összegért, de ebben az esetben

kénytelen lemondani a teljes önállóságról,

amivel egy saját kert jár - tette hozzá Balla.

A dél-budai agglomerációban nem pörög a piac

A dél-budai agglomerációban sem egyszerű 50 millió forint alatt kertes ingatlanhoz jutni. Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője szerint elsősorban azért, mert nem igazán lehet érezni a családi házak szegmensében az árcsökkenést, így aztán nem is nagyon pörög a piac.

Természetesen lehet találkozni 40-50 millió forint közötti eladási árakkal kertes ingatlanok esetében Érd jobb és kevésbé felkapott részein is, ezek azonban 70 négyzetméter körüli, felújítandó házak. A legvonzóbb részeken azonban már nehézségekbe ütközik, csak nagy-nagy szerencsével és hosszas keresgéléssel lehet találni az igényeknek megfelelő házat 50 millió forint alatt.

Ha egy-egy ilyen, megfelelően árazott és elfogadható adottságú kertes ingatlan a piacra kerül, gyorsan vevőre talál - jegyezte meg a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy Érd esetében a felkapott és nem annyira népszerű területek között 20-30 százalékos árkülönbséggel is lehet számolni.

A pesti oldalon az árak nagy szórást mutatnak

A pesti oldal agglomerációjában 50 millió forint alatt szintén inkább csak felújítandó kertes házakat lehet vásárolni, a pontos lokáció fontos, mert az árak az elhelyezkedéstől függően széles skálán mozognak - mondta Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője.

Budapesttől távolabb sem jobbak az esélyek

Még távolabb tekintve a nyugati oldalon, a Velencei-tó környékén szintén hasonlóak az árak. Frekventált helyen, "lakóház" besorolással 50 millió forintig a ‘60-as, ‘70-es években épült 80 négyzetméteres alapterületnél kisebb, felújítandó és korszerűsítésre is szoruló ingatlant lehet megszerezni - mondta Kovács Csaba, az agárdi iroda szakmai vezetője.

Ezért az összegért ezen kívül még nyaralót lehet venni, de ezek alapterülete legfeljebb 40-50 négyzetméter. Felhívta azonban a figyelmet, hogy az említett árak a frekventált területekre vonatkoznak. A tó északi - és jelenleg közművekkel és úttal kevésbé ellátott - részén, így például Pákozd volt zártkerti részein, 50 millió alatt továbbra is lehet találni jó állapotú lakóházakat, de ezek besorolása általában hétvégi ház. A kérdés persze itt már az, hogy meddig számít a Velencei-tó környéke agglomerációnak.

Szigetszentmiklós kertvárosi részén például egy 70 négyzetméteres, felújítandó ikerház-felet 41-42 millióért meg lehet vásárolni, ugyanakkor a felkapottabb, központi részen 50-60 millió forint közötti összegbe kerül egy olyan ház, amelyre szintén jócskán költeni kell. A jobb állapotú házak itt 60 millió forint feletti árakon kelnek el.

Az agglomeráció akkor szóba sem jöhet?

Persze kisebb méretű, újépítésű ház az úgynevezett "Bucka-részen" már 50 millió forint alatt is kapható, de Szigetcsépen is találni 90 négyzetméteres, újépítésű házat 40-50 millió forint közötti összegért - ismertette az árakat Marosvölgyi. Itt is érvényes az az alapvető törvényszerűség, hogy a fővárostól távolodva egyre jobb minőségű ingatlanhoz lehet hozzájutni egy adott összegért.

Összességében tehát az látszik, hogy igen távol kell keresgélni Budapesttől, ha valaki 50 millió forintért vagy annál olcsóbban új vagy újszerű, önálló kertes házat szeretne. Olyannyira, hogy az már szinte nem is az agglomeráció. Ha fontos a főváros közelében maradni 50 millió forint alatt, akkor meg kell elégedni egy kisebb, felújítandó házzal, vagy pedig be kell érni egy házrésszel.