Kettévágják a Sibrik Miklós úti felüljárót

Megújul a Kőbányát Kispesttel összekötő Sibrik Miklós úti, a Ferihegyi gyorsforgalmi út feletti közúti híd, a kivitelezésre a BKK közbeszerzést hirdetett. A felújítás idejére a közúti forgalmat nem állítják le, ugyanis a hidat kettévágják - mint a Margit híd rekonstrukciójakor - így két ütemben végzik el a munkákat, a forgalmat kétszer egy sávra terelik. Lebontják a jelenlegi hídszerkezetet.
NAPI, 2013. március 17. vasárnap, 11:13
Fotó: Napi.hu

A Budapesti Közlekedési Központ kiírta a közbeszerzési eljárást a X. kerületi Sibrik Miklós úti, a Ferihegyi gyorsforgalmi út feletti közúti híd felújítására, amelyhez a forrást Budapest Főváros Önkormányzata biztosítja. A munkálatok várhatóan 2013 nyarán kezdődnek meg - írta közleményében a főpolgármesteri hivatal és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.

A híd Kőbánya-Kispest metró végállomásnál, illetve vasúti megállónál a vágányok felett, továbbá a Ferihegyi gyorsforgalmi út felett vezeti át a közúti forgalmat. A szerkezet 1978-ban épült, majd az 1989-es felújítását követően jelentős beavatkozás nem történt rajta. Az elvégzett részletes hídvizsgálat alapján a felüljáró átépítése, valamint a híd környezetének teljes körű rendbetétele szükséges, mivel a felüljáró különböző részein, főként a pilléreknél és a szélső hídgerendákon jelentős mértékű korróziós károk láthatóak, a dilatációs szerkezetek, a hídpálya és a járdák burkolatai tönkrementek. A szerkezet alsó részén a lehulló betondaraboktól állvány, illetve háló védi a híd alatt közlekedőket - ismertette a BKK.

A közbeszerzési kiírás szerint a nyertes vállalkozóval 23 hónapra szóló kivitelezési szerződést kötnek.

A felújítási munkálatok - a közúti forgalom folyamatos fenntartása mellett - két ütemben történnek:

  • Az I. ütemben a híd hossztengelyben történő kettévágása után a Ferihegy felőli (keleti) oldala lesz elbontva. Ez idő alatt a forgalom a centrum felőli (nyugati) oldalon kétszer egy sávban halad.
  • A II. ütemben a centrum felőli rész kerül bontásra, így a forgalom a megújult hídfélen haladhat kétszer egy sávban.

Lebontják a jelenlegi hídszerkezetet

A jelenlegi hídszerkezetet és a hídgerendákat alátámasztó vasbeton gerendákat teljes egészében, míg a korrodálódott pilléreket a szükséges mértékben bontják el. A híd mindkét oldalán 3,5 méterre szélesített, a közúttól duplasoros szalagkorláttal elválasztott gyalog-kerékpárút épül a gyalogos és kerékpáros forgalom számára.

- A nyugati oldali gyalog-kerékpárút a Kőbánya felőli oldalon a meglévő kétirányú kerékpárúthoz csatlakozik, a kispesti oldalon pedig a metróvégállomás és bevásárlóközpont elérhetőségét biztosítja és csatlakozik az ott nemrég megépült kerékpáros létesítményekhez. Az irányhelyes kerékpározhatóságot a Vak Bottyán utcától a híd keleti oldalán járdaszélesítéssel és rámpák kialakításával biztosítjuk Kőbánya irányába közös gyalogos-kerékpárút kijelölésével, ami a felüljáró végétől a Gyömrői útig kerékpársávként folytatódik.

- A keleti oldalon szélesebb, a túloldalival megegyező szélességű járdát alakítanak ki, lehetővé téve egy kerékpárút hídszegélyen történő átvezetését.

A korábbi években megépült Sibrik Miklós úti kerékpárút, és Vak Bottyán utcai kerékpársávok ezzel összekapcsolódnak, és több irányból is kényelemesen elérhető lesz a fejlesztési terület kerékpárral.

A BKK célja, hogy a munkavégzés a forgalom legkisebb zavarásával járjon. Az építés alatti forgalmi renddel kapcsolatos változásokról a kivitelezési munkák idején részletes tájékoztatást adunk - írta a BKK.

HOZZÁSZÓLÁSOK