Kiderült, kik veszik az új lakásokat

Minden tizedik új lakást vásárló nyugdíjas, harmaduk befektetési céllal, kiadásra vásárolta az ingatlant. A külföldiek átlagosan 2 új lakást vásároltak, 80 százalékuk befektető. A vevők 80 százaléka készpénzből vásárol, s az elhelyezkedés mellett a fejlesztő cég megbízhatóságát is figyelembe veszi - derül ki a Cordia lakáspiaci kutatásából.
Szepesi Anita, 2017. június 11. vasárnap, 07:40
Fotó: Napi.hu

A külföldiek jellemzően inkább a kisebb, a magyarok a tágasabb új lakásokat vásárolják, ami alapvetően az az oka, hogy az elmúlt másfél évben a Budapesten új otthont vásárló külföldiek 80 százaléka befektetési céllal,  kiadásra vásárolt, erre a célra pedig a kisebb, egy- vagy kétszobás ingatlanok jelentik az ideális választást - olvasható a Futureal csoporthoz tartozó Cordia felmérésében, amelynél saját új lakásvásárlói kérdezte meg.

Hasonlóan gondolkodnak a magyarok is, de érdekes módon a hazai befektetők körében sokkal népszerűbb a kétszobás lakás, mint a garzon, miközben a külföldiek esetében jóval kiegyenlítettebb a kép. A befektetési szándékkal összhangban a külföldieket elsősorban a városközpontban található projektek vonzzák.

A hazai vevők a megvásárolt lakások csaknem 40 százalékát vásárolták befektetési céllal. A városközpontban található projektek esetében ez az arány megközelíti a 60 százalékot, a kertvárosi fejlesztéseknél harmadekkora a befektetők súlya.

A kiadásra vásárlók 96 százaléka hosszú távra tervezi a bérbeadást, 70 százalékuk profi cégre bízza az üzemeltetést.

A hazai vásárlók körében a lakhatási szándék a domináns, 80 százalékuk tágasabb két, háromszobás otthonokat választ. A vásárlók egyharmada alkalmazott, harmada vállalkozó, s ugyanekkora a vezető beosztásúak aránya, befektetési céllal főként a vállalkozók vásárolnak. A hazai vevők közel tizede már nyugdíjas, harmaduk befektetési céllal vásárolt lakást.

A kedvező hitelkonstrukciók ellenére még nem jelentek meg tömegesen a hitelből vásárlók, a megkérdezettek közel 80 százaléka készpénzes vevő volt. A további vásárlást tervező válaszadók kétharmada a következő lakásához sem tervez hitelt felvenni. A csokot alig tizedük vette igénybe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

napiszar, 2017.06.11 10:39

@troll: ha veszed a fizetés/átlagos lakás nmár arányt és összehasonlítod a nyugati országokéval, akkor az jön le itt még olcsó is az ingatlan. Továbbá a régebben épült ingatlanok jelentős része elavult, messze van attól az igénytől, mint amilyenben az emberek szeretnének lakni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.06.11 10:20

a mostani ingatlan árszint lufi, mert nem a tényleges lakói kereslet hajtja, hanem a befektetési célú, aminek az alacsony kamatszint és a questor csőd az oka.

valójában ugyanakkor egyre kisebb szükség van lakásokra, tekintve, hogy eleve nagyon kevés a gyerek és a fiatal, ráadásul azok többsége is külföldre megy.
ezért aztán a kiadás egyre nehezebb, a bérleti díjak a hatalmas túlkínálat miatt zuhannak, sőt a már az airbnb-s lakások is igen alacsony kihasználtsággal működnek az óriási túlkínálatnak köszönhatően.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html