Mészáros Lőrinc gyerekei, Ágnes, Beatrix és az ifjabb Lőrinc 2015 júniusában alapította meg a Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt.-t., amely tevékenységének első évében (ami jó fél év volt) 1,18 milliárd, majd 2016-ban 3,23 milliárd forint nettó árbevételt ért el.

A friss cégbeszámolóból kiderül, hogy az előző évi 65 millió forint után, tavaly 319 millió forint adózott eredményt értek el. Osztalék kifizetéséről - a társaság felcsúti székhelyén március 17-én megtartott közgyűlésen - nem döntöttek a részvényesek. (Mészáros és családja a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 friss listája szerint 120 milliárd forintos becsült vagyonnal az ötödik legmódosabb magyar.)

Vezető szerepre törnek

A Fejér-B.Á.L Kft. honlapján az olvasható, hogy a fő tevékenysége lakó és nem lakó épületek építése. "A cég dolgozói és vezetősége a Mészáros és Mészáros Kft. korábbi magasépítési üzletágából kerültek kiszervezésre, tehát a friss cég egy jól összeszokott szakembergárdával rendelkezik." Továbbá az is kiderül a honlapról, hogy a vállalkozás "folyamatosan pályázik építőipari feladatok elvégzésére, hogy a piaci helyzetét minél jobban meg tudja szilárdítani. A legfőbb célkitűzés pedig az, hogy a piacon vezető szerepet szerezzen."

Tapasztat társsal pályáztak

A magasépítő cég közbeszerzési sikerei közé tartozik a Kerepesi úti Nemzeti Lovarda felújítása a West Hungária Bau Kft.-vel (WHB) közösen. A fejlesztés értékét előzetesen nettó 1,8 milliárd forintba becsülte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., ennél a két nyertes drágábban, 2,5 milliárdért vállalta a kivitelezést tavaly. Az összeg azonban idén "kiegészítő munkálatokra hivatkozva" tovább nőtt 300 millióval, 2,8 milliárd forintra.

Nyerő párost alkot Paár Attila WHB-je (amely többek közt hétmilliárdért részt vesz a budai Vár felújításában és új épületének építésében) és a Fejér-B.Á.L., a cégeket választotta ki tavaly ugyanis a Nemzeti Sportközpontok Dunakeszin egy 24 tantermes általános iskola építésére nettó 2,94 milliárd forintért, valamint Izsákon is, nettó 2,95 milliárdért.