Kitört az építkezési láz

Az év eleji kivárás után a második negyedévre a magánerős építkezők és a fejlesztők is aktivizálódtak a lakáspiacon. Májusban több mint a duplájára, 1400 fölé emelkedett az új építési engedélyek száma az előző év hasonló időszakához képest - írta csütörtökön a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva.
MTI-Eco, 2016. július 7. csütörtök, 08:11
Fotó: Napi.hu

Az újonnan engedélyezett épületek túlnyomó többsége lakóingatlan, az érintett alapterület majdnem a háromszorosára, 360 ezer négyzetméterre nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest.

A kiadott építési engedélyek száma az év elejétől kezdve hónapról hónapra növekedett. Ha ez a trend folytatódik, akkor jócskán meghaladhatja az elmúlt évi 6500-at, és a válság előtti szinthez közeledhet a kiadott engedélyek száma.

A kedvező trend mögött több tényező is meghúzódik, például az új lakások áfakulcsának 5 százalékra csökkentése vagy a CSOK kibővítése - állapítja meg az újság, hozzátéve, hogy az elemzők idén 10-12 ezer új lakás építésére számítanak, a következő években pedig akár évi 15-20 ezerre.

HOZZÁSZÓLÁSOK