Sokkolta a vírus az ingatlanpiacot - mi lesz most?

A koronavírus-járvány európai és magyarországi megjelenése szinte sokkolta a lakáspiacot, a hónap végén azonban már némileg élénkült a kereslet a március közepi a mélyponthoz képest - írja az MTI az ingatlan.com legfrissebb elemzése nyomán.
Szász Péter, 2020. április 2. csütörtök, 10:05
Fotó: Pixabay

Március közepére az ingatlan.com oldalain mért látogatások száma 44, az érdeklődések száma 59 százalékkal csökkent a február végi állapothoz képest. Ebben az időszakban lépett életbe a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet, ami visszavetette a lakásvásárlási és eladási kedvet is, de az érintettek úgy tűnik, alkalmazkodni kezdtek az új körülményekhez. Március utolsó hetében ugyanis a látogatások száma 11 százalékkal, az érdeklődések száma 13 százalékkal nőtt az előző hét naphoz viszonyítva - áll a közleményben.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a növekedés még akkor is jelentős, ha az előző heti alacsony számokhoz képest következett be. Az adatokból az is látszik, hogy az első sokk hatására nem állt le a lakáspiac, bár kétségtelenül alacsony szintről kell felkapaszkodnia. A vevők és bérlők is új keresési szokásokat alakítanak ki, hogy minimálisra tudják szorítani a személyes kontaktust egy adásvételi vagy bérleti szerződés megkötéséig.

A kínálati árak az előző hónaphoz képest stagnálnak, és az árakra ható tényezőkben még sok a bizonytalanság. Az egyértelműen látszik, hogy a tranzakciószámok a veszélyhelyzetben csökkennek, emiatt a piacon maradó vevők alkupozíciója jelentősen nő - mondta Balogh László.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zsaba, 2020.04.04 17:54

Az lesz, hogy beállnak az aljas inkorrekt pofátlan hiéna, emberiesség ellenes bűnöző ingatlanárak egy korrektebb szintre... na azért nem túl közel a valóban igazságos és korrekthez, de talán némileg közelítenek hozzá... ahhoz hogy igazságosság és korrektség legyen ezen a bolygón, még nagyobb krah kéne, mondjuk kb legalább az emberiség kihalása... teljes reset... mert ez az aljadék parazita hiéna patkányfalka fajzat, amit embernek csúfolna a korrektségre és igazságosságra eredendően képtelen... tehát a szomorú igazság az, hogy ezért a világért egyáltalán nem kár...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html