Az IFK közleménye szerint minden olyan javaslatot támogatnak, amely az átmeneti időszakot az áfa visszaemeléséig megnyugtatóan szabályozza, mivel a folyamat több tízezer családot és több száz vállalkozást érint.

A közlemény idézi Takács Ernőt, az egyesület elnökét, aki közölte, kifejezetten jónak tartják a kormány javaslatát, de felhívják a figyelmet, hogy több ezer új lakás engedélyezési eljárása van folyamatban. A kérelmeket már benyújtották az illetékes építésügyi hatósághoz, de még nem született róluk elsőfokú határozat. Ezért a 2018. november 1-jei dátum helyett egy fél évvel későbbit javasolnak, azt, hogy a kedvezményes áfa azokra a projektekre vonatkozzon, amelyek 2019. március 31-ig építési engedélyt kapnak - írja az MTI.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán közölte, a kormány javaslata alapján 2023. december 31-ig továbbra is a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek. Főszabály szerint a kedvezményes adókulcs jövő év végéig hatályban van, ami azt jelenti, hogy 2019. december 31-ig minden - a törvényi feltételeknek megfelelő - új építésű lakóingatlan - 300 négyzetméternél nem nagyobb egylakásos lakóingatlan, 150 négyzetméternél nem nagyobb többlakásos lakóingatlanban kialakított lakás - értékesítése után a legalacsonyabb mértékű, 5 százalékos áfát számítják fel. Amennyiben az Országgyűlés a javaslatot elfogadja, akkor 2019. december 31-ét követően azoknál az új lakóingatlanoknál alkalmazható az öt százalékos mértékű áfa, amelyek építésére 2018. november 1-én már van végleges építési engedély, vagy - a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében - az építését addig bejelentették. A kedvezményes adómérték ebben az esetben is csak akkor alkalmazható, ha legkésőbb 2023. december 31-én eladják az új lakást.

Az IFK szerint a kormány javaslata a piacot kiegyenlítettebbé teszi, de akkor lenne zökkenőmentes a kedvezményes áfa kivezetése, ha a határidő március 31. lenne, mert akkor sem a fejlesztőket, sem a lakásvásárlókat, sem a finanszírozást biztosító bankokat nem szorítaná tovább a december 31-ei határidő.

Az IFK információi szerint körülbelül 10 ezer olyan lakás épül, amelynek a műszaki átadás-átvétele át fog húzódni 2020 január 1-je utánra. Az egyesület közölte, a 10 ezer lakáson felül még körülbelül 20-25 ezer olyan építési engedélyezés alatt vagy már meglévő építési engedéllyel rendelkező, de még nem épülő lakásra is vonatkozhat majd a rendelkezés, amelyeket engedélyeztetni szeretnének 2019. március 31-éig, az IFK által javasolt időpontig.

Az IFK felidézte, a kormánynak az a célja, hogy évente 40 ezer új lakás épüljön, de ez a javaslata ennek elérését még nem teszi lehetővé. Közölték, a statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint idén 18 ezer lakást adnak át, jövőre pedig 25 ezer új lakás átadása várható. Hozzátették, bíznak abban, hogy a piac a következő öt év alatt tovább fejlődik, és az építőipari kapacitások is bővülnek annyit, hogy a 40 ezer lakás 2023-ra már realitás lehessen.

Az IFK 2009-ben jött létre, tagjai évente 3,9 milliárd forintnyi telek- és építményadót fizetnek. A tagok átadott és a folyamatban lévő projektjei több mint 8 milliárd euró értékűek és mintegy 3,8 millió négyzetmétert tesznek ki.