Lakásépítés: ezt javasolják a szakértők a visszaesés ellen

Idén, az első félévben 8697 új lakás épült, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 12 475 volt, 32 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos időszakában. Júniusban már mutatkoztak a fellendülés jelei a KSH friss adatai szerint. Szakértők hosszú távú lakásprogramot, a rozsdaövezet minél szélesebb körű meghatározását sürgetik többek között az építés ösztönzése érdekében.
Szepesi Anita, 2020. július 30. csütörtök, 18:21
Fotó: Getty Images - Képünk illusztráció.

A lakásállomány 100 éves megújulásához legalább évi 40 ezer lakás építése szükséges. 2019-ben épült mennyiség a szükséges lakásépítésnek mintegy fele, a 2020. első félévi adatok alapján ehhez képest további visszaesés várható. Ezzel Magyarország még jobban lemarad a régiós országokhoz (Ausztria, Lengyelország, Németország, Szlovákia) képest - hangsúlyozza a friss adatokat kommentálva a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE).

Fontosnak tartják, hogy a kormány aktív intézkedésekkel őrizze meg legalább a 2019-es lakásépítési szintet (cca. 20 ezer lakás/év), s innen kellene tovább ösztönözni és megfelelő szintre emelni a lakásépítések számát. Enélkül a lakásfejlesztések éveken át nem fognak tudni beindulni, az újabb visszaesés és az ágazat hektikussága pedig megszűnő munkahelyeket, kihasználatlan építőipari kapacitásokat, nemzetgazdasági károkat is okoz.

A TLE szerint a jelen helyzetben a rozsdaövezeteken kívüli területekre is visszahozható lenne 5 százalékos áfakulcs, az ingatlanfejlesztők által javasolt szektorális különadóval (4 százalék) kiegészítve. A szektorális különadó mértékének módosításával a kormány reagálni tudna az aktuális konjunkturális ciklusra. A magánépítők számára az áfavisszatérítés bővítését javasolják.

Piaci és közhasznú bérlakásépítésekkel, a felújítások támogatásával serkenték a lakásépítést. A kiszámíthatóságot erősítené, ha megszületne egy legalább 15 évre szóló lakásprogram - erősíti meg korábbi álláspontját a TLE, hozzátéve, hogy évi 20 ezer új lakásban kellene meghatározni a "lakásépítési minimumot".

Amiben bízni lehet

A használatba vételi engedélyek növekvő száma mögött az elmúlt évek 5 százalékos áfája áll, ezzel szemben az új építési engedélyek száma csökken, hiszen az áfaemelést követően a fejlesztők már alig indítanak új projekteket - kommentálta a KSH ma megjelent gyorstájékoztatójának adatait Földi Tibor, a Cordia igazgatóságának elnöke.

A szakember szerint igaz, hogy az építőiparban is érezhetőek a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai, ugyanakkor más iparágakhoz - például az idegenforgalomhoz vagy a vendéglátáshoz - képest jóval kevésbé. Számos ingatlanfejlesztési projekt a járványhelyzet kezdetekor már jelentős előértékesítettséggel, megfelelő finanszírozással rendelkezett, ez pedig biztosította a folyamatos munkát és a stabil megrendelésállományt. Véleménye szerint bizakodásra ad okot a rozsdaövezeti fejlesztések 5 százalékos áfakulcsa, de a készülő rozsdaövezeti térképeknek minél nagyobb területet kell magukba foglalniuk, természetesen a szakmai szempontok figyelembevételével.

A fellendülés jegyeit látja a kormány

Az első félévben 34 százalékkal nőtt az átadott lakások száma az előző év azonos időszakához képest. A kormány lakáspolitikai célja a koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági válság ellenére változatlan: segíteni a családokat az otthonteremtésben, valamint támogatni a fiatalokat a lakáshoz jutásban - hangsúlyozza kommentárjában a Pénzügyminisztérium (PM).

Az építési engedélyek és bejelentések számának csökkenése kapcsán kiemelik, az április-májusi visszaesés még erőteljesebb volt, azonban júniusban a tavalyinál majdnem kétszer több lakás építését kezdeményezték, ez pedig annak a jele, hogy a magyar gazdaság kilábalása a válságból egyértelműen megkezdődött.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.07.31 19:25

"Idén, az első félévben 8697 új lakás épült, 34 százalékkal több, mint egy évvel korábban. "
Jó lenne tudni, hogy ebből mennyi a támogatott építkezés, pl. turizmus keretén belül, vagy épp munkásszállóként épülő családi ház.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html