Éves bázison Budapesten nem nőtt az épített lakások száma, a városokban és a községekben több mint másfélszer annyi lakás épült.

A lakásépítés változatlanul közel fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között. A budapesti növekedés megtorpanását az értékesítésre és bérbeadásra épített lakások számának 8,6 százalékos csökkenése okozta.

QP | Quality Placement

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 6 négyzetméterrel 100 négyzetméterre nőtt.

A kiadott építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma együttesen 37 997, a növekedés átlagosan 20 százalékos, Budapesten több mint másfélszeres. A megyei jogú városokban 9 százalékos a csökkenés.

Az építtetők az esetek 36 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 10 százalék az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb. A községekben az esetek háromnegyedében egyszerű bejelentéssel kezdeményezték az új lakások építését.

A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 8 százalékkal több, összesen 13 216 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 5105, ami 23 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.