Lakást venne? Ennek a hírnek örülni fog

A lakáspiaccal foglalkozó cégek kilátásai 2019 közepe és idén április között fokozatosan romlottak, majd júliusban enyhe pozitív korrekció következett be. Novemberben a fővárosra vonatkozó piaci kilátások enyhén romlottak, míg a vidékiek érezhetően javultak - derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből. A következő egy évben Budapesten a használt lakások ára átlagosan 3-4, vidéken 2-3 százalékkal eshet.
Szepesi Anita, 2020. december 3. csütörtök, 06:20
Fotó: Pixabay

Novemberben az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások következő 12 hónapra vonatkozó várakozásai az előző negyedévhez képest érezhetően romlottak.

A budai zöldövezet és családi házak kivételével a várható piaci helyzetre vonatkozó várakozások negatívan változtak - azaz a piaci szereplők a túlkínálat jövőbeni erősödése számítanak. Ugyanakkor vidéken a kilátások kisebb-nagyobb javulása következett be - írja legfrissebb, a Masterplast támogatásával készített elemzésében a GKI.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások áprilisban nagyot estek, júliusban pozitívan korrigáltak, majd november kissé tovább javultak.

A 2020. novemberi felmérés során 57 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 184 ezer háztartás szándéka valószínű volt.

Így változott a lakáspiaci index
A GKI fővárosi lakáspiaci indexe amely az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűrítik egyetlen számba, negyedéves alapon 3, éves alapon 14 ponttal csökkent. Az ország egészére vonatkozó lakáspiaci indexe ugyanakkor negyedéves alapon csaknem 5 ponttal nőtt, éves alapon 11 ponttal csökkent. Ritkán fordul elő, hogy a fővárosi és az országos index nem ugyanabba az irányba változik, általában ez a jelenség a piaci bizonytalanság magas szintjére utal.

A novemberi felmérésnél a megkérdezettek fele a lakásárak csökkenésére, kicsit kevesebb mint a másik fele (47 százaléka) stagnálására számított, s elhanyagolható mértékű volt azok aránya, akik drágulást jósoltak.

A várakozások szerint a következő 12 hónapban fővárosban átlagosan 3-4 százalék körüli árcsökkenés várható.

A keleti régióban stagnálásra számít három válaszadóból kettő, az összesített prognózis 3 százalékos árcsökkenést vetít előre. A nyugati országrészben a felmérés résztvevőinek 72 százaléka stagnáló, 22 százaléka csökkenő árakra számít. Az összesített prognózis szerint mindössze 2 százalék körüli lehet az árcsökkenés.

A lakásbérleti díjakt illetően a megkérdezettek 57 százaléka csökkenésre, 36 százaléka stagnálásra számít, növekedést mindössze 7 százalékuk vár. A várható díjcsökkenés mértéke a korábbinál kisebb, 5 százalék körüli.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Susala, 2020.12.05 20:56

Régóta vallom, hogy új lakásra hitelt felvenni, csak ha nagyon jól keres valaki, tehát minimuim 500 ezer nettó, plusz még van családi háttér is akik ha szar van, kimentik. Akkosz szabad csakis! Gyengébb anyagihelyzetben önkibaszás, de nagyon csúnyán... évtizedeket "élhet le" szegény frusztráltan a hitelért hajtva és rettegve hogy beüt egy krah, és akkor vége... nem szabad. Hitelt lakásra esetleg akkor szabad a leírtnál gyengébb családi viszonyok mellett, ha van egy tehetmentes lakásod és kell kis pénz, akkor beterheled, annyival amit meg tudsz tervezni, max 5 évre, hogy nem jelent komolyabb terhet még akkor sem ha a jövedelmed megszűnik, mert pl van egy piacképes szakmád stb.... Nem kevés embert láttam akinek az élete hitel miatt omlott rommá és nem tud belőle talpra állni nem két hete hanem évtizednyi ideje.., itt a szélesebb családi körömben is van nem is egy ember... VAn aki már a szociális rendszerre szorul, ami meg hazánkban EGY NAGY NULLA... tehát ha minden borult és nincs kiút, akkor valhogy még meg kell oldani hogy egy táskával kijusson az ember Bécsig és ott jelentkezni egy szociális irodában... ez az ország elás pikkpakk különben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html