Novemberben az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások következő 12 hónapra vonatkozó várakozásai az előző negyedévhez képest érezhetően romlottak.

A budai zöldövezet és családi házak kivételével a várható piaci helyzetre vonatkozó várakozások negatívan változtak - azaz a piaci szereplők a túlkínálat jövőbeni erősödése számítanak. Ugyanakkor vidéken a kilátások kisebb-nagyobb javulása következett be - írja legfrissebb, a Masterplast támogatásával készített elemzésében a GKI.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások áprilisban nagyot estek, júliusban pozitívan korrigáltak, majd november kissé tovább javultak.

A 2020. novemberi felmérés során 57 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 184 ezer háztartás szándéka valószínű volt.

Így változott a lakáspiaci index

A GKI fővárosi lakáspiaci indexe amely az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűrítik egyetlen számba, negyedéves alapon 3, éves alapon 14 ponttal csökkent. Az ország egészére vonatkozó lakáspiaci indexe ugyanakkor negyedéves alapon csaknem 5 ponttal nőtt, éves alapon 11 ponttal csökkent. Ritkán fordul elő, hogy a fővárosi és az országos index nem ugyanabba az irányba változik, általában ez a jelenség a piaci bizonytalanság magas szintjére utal.

A novemberi felmérésnél a megkérdezettek fele a lakásárak csökkenésére, kicsit kevesebb mint a másik fele (47 százaléka) stagnálására számított, s elhanyagolható mértékű volt azok aránya, akik drágulást jósoltak.

A várakozások szerint a következő 12 hónapban fővárosban átlagosan 3-4 százalék körüli árcsökkenés várható.

A keleti régióban stagnálásra számít három válaszadóból kettő, az összesített prognózis 3 százalékos árcsökkenést vetít előre. A nyugati országrészben a felmérés résztvevőinek 72 százaléka stagnáló, 22 százaléka csökkenő árakra számít. Az összesített prognózis szerint mindössze 2 százalék körüli lehet az árcsökkenés.

A lakásbérleti díjakt illetően a megkérdezettek 57 százaléka csökkenésre, 36 százaléka stagnálásra számít, növekedést mindössze 7 százalékuk vár. A várható díjcsökkenés mértéke a korábbinál kisebb, 5 százalék körüli.