Ingatlanbefektetés: mutatjuk, hol nyerhetett a legnagyobbat

Tíz év alatt több mint 50 százalékkal nőttek az ingatlanárak a nyugat-magyarországi régióban, az ország észak-keleti térségében azonban alig volt változás. Budapesten 2008-hoz képest megduplázódtak az árak - foglalja össze az elmúlt 10 év adatait a Duna House (DH) elemzése.
Szepesi Anita, 2019. szeptember 25. szerda, 09:34
Fotó: Napi.hu

A legintenzívebb áremelkedés az ország három pontjára összpontosult, az élen Budapest áll, de ugyanígy keresettek az ingatlanok a nyugati határ mentén, valamint a déli nagyvárosokban (Kecskemét, Szeged) és környékükön.

Az ország északkeleti városaiban azonban alig nőttek az árak a 10 évvel ezelőtti értékekhez viszonyítva. Kiemelten az észak-magyarországi régió településein maradtak szinte változatlanok az árak, csupán 8 százalékos a drágulás a három északi megye városaiban. A második legalacsonyabb áremelkedés az észak-alföldi régiót érintette, ahol 30 százalék alatt maradt a változás. Növekvő sorrend szerint vizsgálva a régiókat a dél-dunántúli megyék következnek, 37 százalékos árnövekedéssel, amelyet épphogy túlszárnyalt Pest megye, a maga 39 százalékos értékével.

A budapesti lakásárdrágulás európai viszonylatban is kiemelkedő, hazai viszonyok között pedig ez még inkább elmondható - mondja Benedikt Károly, a DH elemzési vezetője. A főváros mellett a nyugati határhoz közeli városok ingatlanárai emelkedtek leginkább tíz év alatt, de a dél-alföldi városok is közel 50 százalékkal drágultak nagyrészt a Mercedes Kecskemétre gyakorolt hatásának és Szeged egyetemi városi mivoltának köszönhetően.

Az észak-magyarországi városok azonban továbbra is inkább népesség kibocsátó szereppel bírnak, a környék ingatlanpiaca csak minimális erősödést mutatott az elmúlt 10 évben.

HOZZÁSZÓLÁSOK