Szédítő tempóban nőnek a lakásárak

A nagyon erős évkezdet után a szezonalitásnak megfelelően májusban mérséklődött a mozgás az ingatlanpiacon, de a drágulás nem torpant meg. A vidéki panelek négyzetméterára éves viszonylatban 46-52 százalékot nőtt, a tégla építésű ingatlanok árai is 20 százalék felett drágultak tavalyhoz képest. A fővárosban 21-28 százalék volt az átlagos áremelkedés. Egyedül a belvárosban mért a Duna House (DH) 10 százalék alatti növekedést - olvasható a DH friss elemzésében.
Szepesi Anita, 2019. június 13. csütörtök, 12:18
Fotó: Getty Images

A budapesti ingatlanvásárlóknál két markáns csoport figyelhető meg, országszerte itt a legmagasabb a nagyon jó és a legrosszabb állapotú ingatlant vásárlók aránya. Előbbiek ugyan többet költenek az új otthonra, ám nem kell felújítással bíbelődniük. Utóbbiak közé pedig azok tartoznak, akiknek vagy csak a rosszabb állapotú ingatlan ára fér a költségvetésükbe, vagy olyan beruházók, akik könnyedén végeznek felújítást, majd egy jóval magasabb összegért piacra is dobják az adott lakást.

Az érdeklődők "térképére" továbbra sem kerültek fel a külső kerületek, annak ellenére, hogy azokon a területeken még kedvezőbb áron lehet ingatlant vásárolni. Továbbra is a XIII. kerület a legfelkapottabb, Zuglót és a II. kerületet is sokan választanák új lakhelynek.

A vidéki ingatlanpiac még a fővárosinál is intenzívebben erősödik. Az ország keleti megyéiben 46 százalékkal nőtt a panellakások átlagos négyzetméterára egy év alatt, a nyugati országrészben 52 százalékkal nőttek az árak. Tégla építésű ingatlanok esetében is 20 százalék feletti növekedés látható vidéken, keleten 26, nyugaton 25 százalékkal nőtt az átlagérték - írja a Duna House.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mezei1995, 2019.06.13 12:27

Megyeszékhelyek 20 km-es körzetén túl az ingatlanárak semmit sem érnek. Csak tudja ezt mindenki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html