Lakáspiac: megmozdultak a fejlesztők az új csokos hírre

Felpezsdült a lakáspiac annak a hét végi bejelentésnek a hatására, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénybe vevők januártól visszaigényelhetik a lakásvásárlás áfáját - idézi a Világgazdaság cikkét az MTI. Élénkítette a keresletet az a néhány nappal korábbi bejelentés is, miszerint a 2022. december 31-ig építési engedélyt szerző lakások áfája 5 százalékos lesz.
Szepesi Anita, 2020. október 13. kedd, 07:17
Fotó: Napi.hu

A lap összeállítása szerint a lakásépítő cégek máris újabb projektek indításáról döntöttek, és felgyorsítják tervezett fejlesztéseiket is.

A csokot érintő döntéssel a nagyobb lakások kategóriájában nő az új lakások versenyképessége a használtakéval szemben - vetítette előre a lehetséges hatásokat az egyik legnagyobb lakásépítő vállalatcsoport, a Metrodom értékesítési igazgatója, Kricsfalussy Tamás a lapnak nyilatkozva. A cég ezért máris új építési telkeket keres, és növeli a jövőre induló projektek számát. A csok eddig csak három gyerek megléte esetén volt igazán nagy segítség, most viszont az áfa egy gyermek után is visszaigényelhető, ha egyébként megvan a csok-jogosultság, és élnek is vele.

Felgyorsítja projektjeinek indítását a Biggeorge Property is, amely jelenleg ezer lakást épít. Demetrovits Petra értékesítési igazgató elmondta, hogy a cég vásárlóit is megmozgatta az áfacsökkentés híre, elsősorban az abból adódó árváltozás pontos összege iránt érdeklődnek.

"Az újabb kormánydöntések a minőségi újlakás-állomány bővülését jelentősen segíthetik" - mondta a lapnak Martin János, a Wing csoporthoz tartozó, több mint ezer lakást fejlesztő Living üzletág igazgatója. Hozzátette: a bejelentés óta kissé emelkedő érdeklődést tapasztalnak, elsősorban azzal kapcsolatban, hogy a tervezett lakásvásárlást hogyan érinti az áfadöntés.

HOZZÁSZÓLÁSOK