Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szokatlanul erős az idei nyári ingatlanszezon, a keresleti mutató a júliushoz hasonló, erős augusztusi forgalmat jelez előre a DH tranzakcióbecslése szerint. A fővárosban még mindig a 40-60 négyzetméter közötti lakásméret a legnépszerűbb, amelyet Budán az eggyel nagyobb kategória (60-80), míg Pesten a legkisebb kategória (20-40) követ.

Az árakban szintén jelentős a különbség a Duna két partja között. Budán az eladások 50 százalékában a négyzetméterár meghaladta a 750 ezer forintot, igaz Pesten is a legfelső árkategóriában, a 600 ezer forintos négyzetméterár fölött szegmensben zajlott a tranzakciók 33 százaléka. Ha az átlagos ingatlanértéket nézzük, akkor a budai oldalon 53 százalékban 40 millió forint feletti lakások cseréltek tulajdonost, míg Pesten legnagyobb arányban (24 százalék) 20-25 millió forint között adták el az ingatlanokat.

Folytatódik a panellakások árának dinamikus növekedése, tavalyhoz képest vidéken 50 ezer, a fővárosban megközelítőleg 100 ezer forinttal kellett többet fizetni egy négyzetméterért, így vidéken 250 ezer forint fölé, míg a fővárosban mindenhol 400 ezer forint fölé emelkedett az átlagos ár a DH adatai alapján.

Előrejelzésük szerint augusztusban az eladások száma eléri a 100 ezres határt, amely értéket a válság ideje alatt - 2009 és 2013 között - egész évben nem sikerült teljesíteni.

Fotó: Northfoto