Lakást bérelne? Ez a hír érdekelni fogja

A jövő évi adócsomag átrajzolja a körülbelül 110-130 milliárd forintos albérletpiacot - jósolja legújabb elemzésében az ingatlan.com.
Szepesi Anita, 2017. május 8. hétfő, 15:32
Fotó: MTI Fotó

Átalakulhat a következő időszakban a bérelt lakások magyarországi piaca. Budapesten várhatóan nem nőnek tovább a bérleti díjak, a vidéki városokban azonban még van tér az élénkülésre, de inkább a keresleti oldalról, és ez sem feltétlenül jár majd drágulással - olvasható az ingatlan.com elemzésében

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője 110-130 milliárd forintra becsüli a jelenlegi magyarországi albérletpiac nagyságát, hangsúlyozza azonban, hogy nagyon sokan feketén adják ki a lakásukat. Ugyanakkor a jövőben jelentősen kifehéredhet ez a szegmens, mivel a jövő évi adócsomag lényegében az eddigi felére csökkentené a kiadó lakásokból származó bevételek terheit. A tervek szerint jövőre nem kellene a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást - ehot - megfizetni, ha a lakáskiadásból származó jövedelem meghaladja az 1 millió forintot.

Budapesten az átlagos bérleti díjak alapján a legtöbb lakás beleesett az 1 millió forint feletti éves jövedelmet termelő körbe. Így ezek után, ha legálisan adták ki őket, akkor fizetni kellett a 14 százalékos ehot. Ennek eltörlése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a lakástulajdonosok automatikusan ennyivel vinnék lejjebb a bérleti díjakat. A szakember szerint az egészségügyi hozzájárulás eltörlése miatt jelentősen kifehéredhet az albérletpiac, mert a bevétel után csak 15 százalék személyi jövedelemadót kell majd fizetni, ez pedig sokakat a legális kiadásra fog ösztönözni - véli Balogh.

A budapesti 130-135 ezer forintos átlagos havi bérleti díj az ingatlan.com előrejelzése szerint nem fog emelkedni, a bérlők nehezen tudnának ennél többet fizetni. Így is az átlagfizetés majdnem kétharmadát viszi el az átlagos bérleti.

Az eho esetleges eltörlése miatt azonban bérleti díj csökkenés sem várható. Inkább fordított lesz a forgatókönyv: meggátolja és stabilizálhatja az elmúlt években jelentősen emelkedő albérletárakat. A lakástulajdonosok legalizálhatják a mostani díjakból befolyó bevételt, aki pedig eddig is befizette az ehot a kiadás után, annál még több pénz maradhat. Vidéken, a megyeszékhelyeken, megyei jogú városokban az átlagos bérleti díjak alapján csak kevés bérbeadó érte el az 1 milliós eho-határt, így ezeken a településeken nem hoz számottevő változást a terhelés esetleges eltörlése - állítja az ingatlan.com elemzése.

Szegeden tavaly májushoz képest 3 százalékkal 76 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj, Debrecenben 7 százalékkal 80 ezer forintra, Pécsett 21 százalékkal 75 ezer forintra, Miskolcon pedig 13 százalékkal 68 ezer forintra nőtt a lakások átlagos bérleti díja. Balogh László szerint nyár végén, a szeptemberi iskolakezdés előtt jelentős felfutás várható a keresletben. Hosszabb távon azonban a vidéki városok albérletpiacára is igaz, hogy a bérlők jövedelmi helyzete gátat szab a díjemelkedésnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2017.05.09 07:51

Azért nem fehér minden albérlet ára, mert feketén is alig tudja a magyar megfizetni és ügyeskedni kényszerül. Nem azt terheli az adó, aki pénzt kap, hanem aki pénzt ad.

Magyar törvénykezést ismerve az utóbbi néhány évben, ez a kedvezmény "it's a trap" kategória. Most kifehéríti néhány ember az albérleteit, hogy ne kelljen echo-t fizetnie, majd jön valami másik adó. És azt több, mint valószínű, hogy a bérlőre fogják ráterhelni a terheket.

Nekem is 16%ot az albérlet papírozott árára még rá kell fizessek kp-ban. És a tulajdonos havi fél millió feletti értékben ad ki ingatlanokat.

Az új szomszédnak számla nélkül 80 ezerrel több marad a hónap végére még akkor is, ha számlával kihasználná az önkormányzat által nyújtott támogatást. Csak éljem túl a kifehérítést! (Gyerek meg majd akkor jön, ha biztonságban érzem magam, hogy 3 évig nem fogom elveszteni az ingatlant a fejem fölül, addig csomó a tökre!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html