A hazai ingatlanpiacon jelenleg nemcsak az új, hanem a használt lakások vásárlása is pörög. Az adásvételnél nem árt, ha több dologra is odafigyel az eladó és a vevő, vagy éppen a felújító szakember, illetve vállalkozás - hívja fel a figyelmet cikkében a Magyar Nemzet.

Rejtett hibák

Az első problémák a rejtett hibák körül adódhatnak, vagyis nagyon fontos rögzíteni az adásvételkor, hogy a fogyasztó milyen állapotban veszi meg a lakást vagy a családi házat. Ajánlott szakértővel együtt megnézni az ingatlant, laikus szemmel ugyanis számos hiányosság nem látható, míg a szakember meg tudja mondani, hol lehetnek gondok a későbbiekben. A szakértő költségén tehát nem érdemes spórolni. Az adásvételt követően ugyanis már nem lehet reklamálni olyan hiba miatt, amelyet a fogyasztó ismert vagy ismernie kellett, valamint az adásvételi szerződésekbe is belefoglaltak, hogy a vásárló az ingatlant a "megtekintett állapotban" veszi meg - mondta a lapnak Mátyás Petra, a Közép-magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője.

Öt évig lehet érvényesíteni az igényt

Van olyan hiba, amely a megtekintéskor még nem tűnik jelentősnek, ám elhárítása a későbbiek során több százezer forintos kiadást jelenthet a vásárlónak. Ilyen például a szigetelés vagy a fűtőberendezések állapota. - Ha ilyen vagy ehhez hasonló probléma adódik a használtan megvett ingatlannal, úgy annak hibája miatt az eladónál öt évig lehet az igényeket érvényesíteni. Például szavatosság esetén választhatja a vevő az ingyenes javítást vagy cserét, de abban is megállapodhatnak a felek, hogy az eladó egy kialkudott összeget megtérít a vevőnek - állítja a szakértő.

Nem mindegy, kitől vásárol

Nem mindegy viszont, hogy az ingatlant vállalkozástól vagy magánszemélytől vásárolja-e meg valaki. Előbbi esetben ugyanis ha bármilyen hibára derül fény a szerződéskötéstől számított hat hónapon belül, a vállalkozásnak kell bizonyítania, hogy a hiba az adásvételt követően keletkezett. Amennyiben nem képes erre, akkor a vásárló kérheti az ingyenes javítást vagy cserét, vagy a vételér leszállítását, illetve a teljes visszatérítést olyan mértékű hiba esetén, amelynek ismeretében biztosan nem vette volna meg az ingatlant - írja a Magyar Nemzet. (Lakást vásárolna? Pénzt kérhet rá a munkahelyétől - ezt már olvasta?)

Akadnak azonban olyan hiányosságok, amelyek több mint hat hónap után jönnek elő. A vásárlástól számított fél évet követően, tehát a még hátralévő négy és fél évben felismert hiba esetén már a vevőnek kell bizonyítania, hogy lakást vagy családi házat eleve az általa kifogásolt hibával adták el neki.

Ha két magánszemély között cserélt gazdát az ingatlan, nem számít mikor jön elő annak korábban nem ismert hibája, a már említett öt éves határidő alatt végig a vevőnek kell bizonyítania az igazát, azaz azt, hogy adásvételkor nem volt róla tudomása - mondta a lapnak Bercsényi Gábor ügyvéd.

Ugyanakkor azt sem szabad a vásárlónak elfelejteni, hogy ha az adott ingatlanra még vonatkozik a műszaki átadás-átvételtől számított kötelező három-, öt- vagy tízéves garanciaidő, az ebből fakadó jogokat a vevő az ingatlan új tulajdonosaként is érvényesítheti a kivitelezővel szemben - hívta fel a figyelmet cikkében a napilap.