Lakást venne? Mutatjuk, hol talál legkönnyebben

Budapesten, Somogy és Pest megyében a legnagyobb a használt lakóingatlanok kínálata, 100 háztartásra 11, illetve 9-9 lakás vagy ház jut. A skála másik végén Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye található 100 háztartásonként 2 eladó lakóingatlannal. A háztartások számának növekedése és átlagos létszámának csökkenése miatt a lakásvásárláshoz igénybe vehető támogatások a jövőben még jobban felértékelődhetnek - olvasható az ingatlan.com legújabb elemzésében.
Szepesi Anita, 2018. június 7. csütörtök, 08:33
Fotó: Shutterstock

A vevők a lakásvásárlás során leginkább arra kíváncsiak, hogy egy-egy településen vagy megyében hány különböző eladó ingatlanból válogathatnak, ezért nem csak az ingatlanhirdetések száma irányadó - állítja Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Széles a skála

Az elemzés szerint a budapesti lakás iránt érdeklődők helyzete a legkönnyebb, mert 100 háztartásra 11 eladó lakóingatlan jut. Ugyanakkor Budapesten a legdrágábbak a lakások az országban. Az átlagos kínálati négyzetméterár a használt lakások esetében már 550 ezer forint körül járt június elején.

Somogy és Pest megye megosztott második helyezett, mindkét térségben 9-9 eladó lakás jut 100 háztartásra. A szakember szerint ezekben a megyékben a jelentős kínálathoz erős kereslet tartozik. Pest megyében a főváros közelsége, de az ottaninál alacsonyabb átlagárak, Somogy megyében pedig elsősorban a Balaton élénkíti a piacot.

Győr-Moson-Sopron megyében 100 háztartásra 7 eladó lakás jut, Hajdú-Bihar, Baranya és Zala pedig egyaránt 6 lakással következik a sorban. A legszűkebb kínálat Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyét jellemzi, ahol 2 lakást hirdetnek 100 háztartásra.

Nem csak a kínálat számít

A háztartások száma mellett azok átlagos létszáma is befolyásolja a lakáspiaci trendeket. Budapesten például 2005-hoz képest 2016-ban 5 százalékkal több háztartás volt, viszont az átlagos létszámuk 2 százalékkal mérséklődött. Vagyis a fővárosi lakásvásárlás és a költözés egy főre vetített anyagi terhei akkor is növekedtek, hogyha figyelmen kívül hagyjuk az ingatlanok áremelkedését - jegyzi meg Balogh László, aki emiatt a nagyvárosokban a háztartások létszámához kötött támogatások - csok,  lakástakarék - felértékelődésére számít.

Fotó: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK