A legszegényebbeknek adott pofont a lakástakarékok beszántása

Az ltp-k egyetlen tollvonással megszüntetett állami támogatása ugyan nem volt szociálisan célzott, mégis lehetőséget adott az alacsony jövedelműeknek is lakáskörülményeik javítására, és kivezetésével ismét ők járnak a legrosszabbul. A lépéssel eltörölték az utolsó elérhető és kiszámítható forrást, amely hozzájárult a rendkívül rossz állapotú lakások felújításához, és akár energiahatékonysági beruházásokra is ösztönözte a lakosságot - hívja fel a figyelmet közleményében a Habitat for Humanity Magyarország.
Szepesi Anita, 2018. október 19. péntek, 13:28
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt években az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára a lakástakarékpénztár jelentette az egyetlen kis összegű, könnyen hozzáférhető, rövid futamidejű és kiemelt hozamot biztosító lakáscélú előtakarékossági lehetőséget, amely a 30 százalékos állami támogatás megszűnésével egyik napról másikra elvesztette jelentőségét. A 22 éve működő, jelenleg is 1,5 millió élő szerződéssel rendelkező rendszer ilyen drasztikus és alternatíva nélküli kivezetése elfogadhatatlan és kiemelten sújtja a nehéz lakhatási körülmények között élőket - hangsúlyozza a Habitat for Humanity.

A lakástakarékot már havi ötezer forint befizetésével is el lehetett indítani és egészen húszezer forintos havi összegig ki lehetett használni a teljes állami támogatást. Másik előnye a minimálisan 4 éves futamidő volt, ami könnyebben belátható időtáv egy lakáscélú hitel 5-10 vagy akár 20 éves futamidejénél. Mindezek mellett a kedvező kamatozású lakáscélú hitel felvételét, akár előtörlesztését is támogatta a konstrukció, ami egyben önerőként is funkcionált, ez pedig megint csak az anyagilag kitettebb helyzetben élőket segítette. Nem utolsó sorban erősen tanító szerepet is betöltött, előtakarékosságra, tervezésre, öngondoskodásra adott lehetőséget.

Állami támogatás nélkül azonban elveszti legfőbb előnyét. Ráadásul nem csak kisgyermekes családok, hanem egyedülállók, párok, sőt társasházak is élhettek ezen előtakarékossági konstrukció minden előnyével, a közös épületrészekre felvett hitel törlesztésére, korszerűsítésre vagy felújításra is használható volt.

Nem volt igazi probléma a kormány indoka

Ma Magyarországon a lakásállomány rendkívül rossz állapotú, másfélmillió ember él olyan lakásban mely túlzsúfolt, esetleg beázik, nincs benne wc, vagy sötét. Továbbá a lakások 80 százaléka nem felel meg a korszerű műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek" (NFM 2015, 11.). A Habitat ezért egyáltalán nem látja problémának, hogy a lakástakarékokat nem fordították "kellő mértékben" lakásvásárlásra, bár ehhez tartozik, hogy az elérhető adatok alapján az utóbbi években nőtt a lakásvásárlása fordított részarány is. Az ltp betétek belátható, négy éves, illetve hitelfelvétel (tehát kockázatvállalás) nélküli konstrukciója pont a lakásfelújításra nyújtott tökéletes finanszírozást.

A korszerűsítés állami támogatása annyira kiszámítható, mint a lottó ötös

A lakástakarékok állami támogatásának megszüntetésével eltörölték az utolsó elérhető és kiszámítható forrást, amely hozzájárult a rendkívül rossz állapotú lakások felújításához, és közvetve ugyan, de akár energiahatékonysági beruházásokra is ösztönözte a lakosságot. A lakhatással kapcsolatos beruházások hosszútávú tervezést igényelnek, ám mind az energiahatékonyságot javító beruházásokat segítő "Otthon Melege Program" kiszámíthatatlanul megjelenő, és szintén csak a tehetősebbek számára elérhető, utófinanszírozott támogatási formája, mind a lakástakarékpénztárak két nap alatt történő megszüntetése rendkívül visszaveti a háztartások beruházási kedvét. Ez nem is meglepő, hiszen a korszerűsítésre fordítható állami támogatások kezdenek nagyjából annyira kiszámíthatóvá válni, mint a lottó ötös.

A szervezet évek óta szorgalmazza egy egységes, átfogó lakáspolitika megalkotását, mely kezelni tudná a jelenlegi súlyos lakásszegénységet - amely jelenleg Magyarországon 2-3 millió embert érint -, valamint csökkentené a szociális különbségeket. Azt, hogy erre továbbra sincs kormányzati szándék, jól jelzi, hogy a mostani törvénymódosítást két napon belüli átpréselték a törvényalkotás teljes folyamatán. A 21 éves rendszer egyik napról a másikra történő drasztikus megváltoztatása aláássa a jogbiztonságot, a folyamatból kimaradt az előzetes felmérés és értékelés, a szakmai - társadalmi egyeztetés, valamint az átfogó hatásvizsgálat - írja a Habitat for Humanity.

A támogatások 10 százalékát osztják szét szociális alapon

Magyarországon a lakhatásra fordított közpénzek döntő többsége a tehetősebb családokat és új otthonok építését támogatja. Hiányzik a szociális védőháló, a lakhatás terhét csökkentő központi támogatások jó részét kivezették a rendszerből. Az állami költségvetésen belül egyre kisebb a szociális helyzet alapján célzott közvetlen támogatás összege. Jelenleg a teljes ráfordítás (285 milliárd forint) kevesebb mint 10 százaléka. Néhány szigetszerű, helyi szintű intézkedésen kívül nincs olyan kormányzati szándék és célzott, átgondolt beavatkozási terv, amely a lakhatási szegénység sokrétű problémájára választ adna.

Bár az ltp állami támogatása sem volt szociálisan célzott, a jelenlegi túlfűtött albérletpiaci és lakáspiaci környezetben mégis szélesebb társadalmi rétegek számára tette lehetővé a biztonságos(abb), olcsóbb és jobb minőségű lakhatást, a hitel önrész előteremtése illetve (akár energiahatékony) felújítások révén.

Megszüntetésével a kormány a kizárólag saját lakástulajdonhoz jutást szem előtt tartó és az új lakások vásárlására és építésére ösztönző csok és nok irányába tolja embereket, egyben népesedéspolitikai eszközként kezeli a lakáspolitikát, egyre inkább kizárva ezzel a korszerűsítés és felújítás lehetőségét, valamint az alacsonyabb jövedelmű háztartásokat.

Nem is beszélve az egyedülállókról és a gyermektelenekről, akik a csokos rendszerben választhatnak aközött, hogy teljes mértékben elesnek az állami támogatástól, vagy esetleg - amennyiben lehetőségük van erre - gyereket "ígérnek" az államnak, ami ugyanakkor a gyermek meg nem születése esetén súlyos adósságba taszíthatja a háztartást.

Hiányozni fog

Az népszerűségét elveszítő ltp konstrukció hiányozni fog a piacról, s nem látszik  átgondolt koncepció arra, hogy mivel kívánják betölteni ezt az űrt. Mint írják, a Habitat for Humanity üdvözli a Bankszövetség kezdeményezését a szakmai egyeztetés szükségességéről, valamint szorgalmazza a szociálisan célzott, lakhatási terheket érdemben és fenntartható módon csökkentő, a lakosság számára közvetlenül elérhető állami támogatások arányának növelését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2018.10.20 18:37

@krix6: És az LTP-k nélkül
- a felnőtt gyermekek szülei
- a nyugdíjasok
- a fiatalok
- a szinglik
sokkal könnyebben fogják felújítani a lakásaikat.

Várjunk csak!
A lakásfelújításhoz több szaki is kell...

De jó lesz az a visszaesés?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.10.20 15:49

"A legszegényebbeknek adott pofont a lakástakarékok beszántása"

"A Portfolio számításai szerint az állami támogatás megszüntetésével az, aki egy szerződést tervezett elindítani 4 éves futamidővel, közel 288 ezer forintot bukott a törvénymódosítással. Aki 5 szerződést 10 évre, az 3,6 millió forintot."

Aha, a "legszegényebbek"...
A 288 ezer mellé 960e
a 3.6 millió mellé 12 millió "önrészt" kell befizetni, hogy igénybe lehessen venni a max. támogatást.
A cikk erről valamiért nem ír...
Akinek van 12 milliója erre, az nem a legszegényebb...

"Az új lakás-takarékpénztári szerződések 40 százaléka olyan ügyfelekhez köthető, akik az állami támogatás maximális kiaknázásáért több szerződést is kötnek"
https://www.vg.hu/penzugy/kimaxoljak-lakastakarek-tamogatast-2-767347/

Erről ismerni fel a legszegényebbeket...
Van havi fölös 40-80000 ft-juk...
:D

Aztán akkor jön a hidegzuhany, amikor a vállalkozó kijelenti, hogy "számla is kell?", ja, akkor 30%-kal több lesz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.10.20 15:34

"A legszegényebbeknek adott pofont a lakástakarékok beszántása"

A koldusoknak?
Honnan volt azoknak évi 4-500e ft-juk, hogy félretehessék?
Eddig úgy tudtam, hogy a legszegényebbeknek nincs egy forint megtakarításuk se!

A napi.hu már-már a bulvár alá süllyed abbéli igyekezetében, hogy gazdái akaratának megfelelően besározhassa a kormányt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.10.20 14:07

@europeer: folytatás:
Gémesi embertelensége abban mutatkozik meg, hogy a pénzen kívül, amit tényleg elkölthetnek akár a kocsmában is, még etetni sem engedné az Embertársainkat.
És egyáltalán, kinek mi köze van ahhoz, hogy a kapott pénzt mire költi aki kapja?
És biztos, hogy minden szerencsétlen minden fillért a kocsmába költ el?
És Gémesi szerint enni se adjunk az éhezőnek, mert azt is a kocsmában költi el.
Kíváncsi lennék arra a kocsmárosra, amelyik egy tányér levest piára cserél.
Ja, Gémesi nem az embertelen fidesz-kdnp tagja, hanem csak egy magyar politikus, akit áthatott a magyar politika embertelensége.
Mi lesz a következő lépése, telerakja Gödöllőt Hajléktalanok etetése tilos táblával?
Esteleg helyi rendeletet alkot a segítők büntetésére?
Hová süllyedt a magyar politika? És még meddig tud süllyedni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.10.20 14:07

Nem a legszegényebbeknek, de közel. A legszegényebbek pofonja:
Hajléktalanok etetése tilos!
Elkezdődött az embertelen törvény végrehajtása. Október 15-étől az embertelen fidesz-kdnp betiltotta a hajléktalanságot, az elesett embertársainkba újbúl és újból belerúg a magyar politikus. A kamu rendszerváltás után megszüntették a munkahelyeket, milliónyi honfitársunk lett munkanélküli. A politikus meg eközben gazdagodott. Miután megszűntek a munkahelyek, megemelték a bérleti díjakat és közmű költségeket. Ettől sokan lettek hajléktalanok. A politikus meg eközben gazdagodott. Eladták a vízműveket idegen országbelieknek. Bezárták a nagynevű gyárainkat, jó minőségő magyar élelmiszerek szűntek meg, vagy kerültek idegen gyártókhoz. A drágaságot a világpiaci árakkal indokolták. Persze, világpiaci bérek helyett munkalehetőség sem volt. Mégtöbb csóri, mégtöbb hajléktalan lett. A politikus meg eközben gazdagodott.
Az embertelen fidesz-kdnp már előre mosva magát kijelentette: Senkit nem hagyunk az út szélén!
Csak azt nem mondta, hogy lerugdalják róla.
Megszüntették a segélyeket, nem adtak engedélyt ételosztásokra, most a legújabb pedig a hajléktalanok üldözése, az élettérből kitiltása, az elesett embertársaink bűnözővé tétele a rabosítással.
Az új embrtelen törvény első napján megtörtént a politikai hatalom ökölcsapása a szerencsétlen sorsúakra. Padon ült, bilincset kapott érte.
Köztéri pad, ami azért került a köztérre, hogy azon üljenek. És a nevében benne van: KÖZtér. Mindenkié. Nem a rohadék politikus magántulajdona, hanem közös.
Priusz lesz a vége, ha valaki le mer ülni a köztéri padra.
Az első ilyen embertelen eset Gödöllőn történt.
Pedig a gödöllői polgármester Dr. Gémesi György a település weblapján ezt írja a köszöntőjében:
"50 éve várossá nyilvánított településünk lélekszáma évről évre emelkedik...
Kulturális gyökerei, társadalmi, civil hagyományai, értékei sokfélék és színesek.
Polgármesterként büszke vagyok arra, hogy városunk vonzó a befektetőknek és az új otthont keresőknek is.
Úgy vélem, hogy ennél is fontosabb, hogy az itt lakók szeretik Gödöllőt, szeretnek itt élni, gyermeket nevelni, dolgozni vagy iskolába járni. Gödöllő ezt a bizalmat jó infrastruktúrával, élhető terekkel, gyarapodó, szépülő zöldterületekkel, az intézményhálózat fejlesztésével hálálja meg.
Vendégeinknek pedig szeretnénk bemutatni ezt a szép várost, megosztani velük mindannak örömét, amit számunkra lakóhelyünk természeti és építészeti értékei nap, mint nap nyújtanak. Reméljük, felkeltjük érdeklődésüket, rokonszenvüket, és a virtuális sétát követően személyesen is ellátogatnak hozzánk Gödöllőre."
Elolvastam a polgármester köszöntőjét, elolvastam az embertelen hírt, amint az embertelen törvényt betartva Gödöllőn elvezettték a padon ülő Embert. A törvény az törvény, csakhogy a köztér a közé, és a köztéri pad is közé.
"Gödöllő ezt a bizalmat jó infrastruktúrával, élhető terekkel hálálja meg." Markos-Nádas után szabadon: És meghálálta az önkormányzat? Meghálálta. Mit mondott az önkormányzat? Elvezetni!
"Reméljük, felkeltjük érdeklődésüket, rokonszenvüket, és a virtuális sétát követően személyesen is ellátogatnak hozzánk Gödöllőre."
Nem látogatok el Gödöllőre, mert ha leülök egy padra, lehet, hogy elvisznek az élhető gödöllői terekről.
És ez nem volt elég Dr. Gémesi György polgármesternek, egy videófelvételen arra kérte a gödöllői polgárokat, hogy legyenek embertelenek:
"Azt kérem mindenkitől, ne vigyenek ennivalót, ne adjanak pénzt, a kocsmában köt ki, bort vesznek belőle."
Gémesi embertelensége abban mutatkozik meg, hogy a pénzen kívül, amit tényleg elkölthe
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html