Miért kellett beszántani a lakástakarékokat? - Lassan kirajzolódik a kép

A lakástakarékok piacról kiszorításának indokaként sok minden hangzott el, de a valóság lassan csak átsejlik.
Szabó Zsuzsanna, 2018. október 21. vasárnap, 12:03
Fotó: Shutterstock

Jól látszik, hogy miközben az állami támogatást a kisebb pénzzel folyamatosan gyűjtögetőktől sajnálja a kormány, azokat akik tulajdonképpen önerőből is tudnának lakást venni, lelkesen támogatja. Többel, mint amennyi a lakástakarékosság után járt - írja Azénpénzem.hu pénzügyi szakblog.

A lakáslottó, pontosabban az annak szervezésére egyetlenként jogosítványt kapott cég, a Central NOK tevékenységét 2017 áprilisában engedélyezte az MNB. Az eltelt másfél év alatt a jegybank egyetlen 180 hónapos futamidejű nemzeti otthonteremtési közösség toborzását hagyta jóvá (időközben egyszer felszólították a társaságot tőkerendezésre). A honlapjukon feltüntetett lakáshoz jutási eredmények sem tűnnek igazán fényesnek: ezek ugyanis arról tanúskodnak, hogy a

- működtetett közösségek száma:1;
- az "új lakóingatlan megszerzésére lehetőséget szerzett tagok száma: 38;
- új lakóingatlan ténylegesen tulajdonjogát szerzett tagok száma: 2.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a Central NOK ne igyekezne - jegyzi meg a pénzügyi szakblog. A múlt héten a társaság megállapodást kötött az állami tulajdonban levő Budapest Bankkal, amit honlapján stratégiai partnerként tüntet fel. Az együttműködés keretében a nemzeti otthonteremtési közösségek azon tagjai, akik új építésű lakásvásárlásuk során a közösségi finanszírozás összegén túlmenően kiegészítő forrást is igénybe kívánnak venni, finanszírozási igényüket a Budapest Banktól igényelhető, kedvező hitelekkel elégíthetik ki. A két "partner" kölcsönösen ajánlja egymás termékeit ügyfeleinek.

Ugyanekkor egy meglehetősen árulkodó új konstrukcióval is kirukkolt a Central NOK - mutat rá Azénpénzem.hu. A "Rapid" elnevezésű termék már első ránézésre elsősorban azoknak szól, akiknek egy csepp gondot nem okozna a lakás vételárának kifizetése. A tagok vállalják ugyanis, hogy az első kiválasztásig minden naptári évben - beleértve a jogosultság megszerzését követő időszakot is - "előtakarékosságként" befizetik a hátralévő kötelezettségük 40 százalékát. A közösség tagjai minden kiválasztáson a hátralévő befizetési kötelezettségük 60 százalékának megfelelő licitajánlatot tesznek.

A NOK Rapid közösség egyedi vállalásait teljesítő tagok 47 hónap alatt szerezhetnek ingatlanvásárlási jogosultságot. Természetesen erre a megoldásra is jár a 30 százalékos, akár 4,5 millió forintra rúgó állami támogatás. Egy közösségre 330-540 millió forintos állami támogatás jut.

Vagyis a képlet úgy tűnhet, hogy az állami támogatást elveszik a rászorultabbaktól és odaadják azoknak, akiknek ez valóban legfeljebb egy medencét vagy szaunát jelent. A helyzet azonban valójában ennél is cifrább - hívja fel a figyelmet Azénpénzem.hu. A részletes kalkulációt megnézve ugyanis az állami támogatás egy része a szervező zsebében landol.

A NOK rapid feltételei
Szerződés értéke (millió Ft)15,0
Állami támogatás (millió Ft)4,5
Regisztrációs díj (ezer Ft)150,0
Lakásra fordítható (millió Ft)19,5
Havi fizetendő (ezer Ft)95,33
- ebből szervezési díj (Ft)9000
- életbiztosítási díj (Ft)3000
Kedvezmények* nélküli összes befizetés (millió Ft)16,77
*előtakarékossági licit, rendkívüli befizetés esetén van 50%-os, sőt az életbiztosításból 100%-os kedvezmény
Forrás: Azénpénzem.hu

A blog idézi Török Bélát, a Central NOK vezérigazgatóját is, aki a HVG-nek megjegyezte, hogy a "a lakás-takarékpénztár és a NOK külön törvényi szabályozás alá esik, és a mostani változások a NOK szabályozást nem érintik".

A jogosultságot szerzett tagok egyéni számlájához kapcsolódóan pedig szavai szerint 175 millió forint állami támogatás vár lehívásra, az első kifizetésekhez pedig épp a napokban jutottak hozzá az ügyfelek. A vezérigazgató továbbá büszkélkedett azzal, hogy két új közösség megalakítása már folyamatban van, ügyfélszámuk pedig folyamatosan nő.

Török Béla szerint a kedvezményes áfa kivezetése csak élénkíteni fogja a NOK iránti keresletet, mivel a hosszú távon új ingatlan vásárlásában gondolkodó ügyfelek szerinte sokkal inkább figyelembe veszik majd tervezésüknél a termékeik előnyeit.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sandor070125, 2018.10.21 15:55

A cikk tartalmi mondanivaló oldalról elgondolkodtató! [Akinél a szándék és a képesség is adott?] Csöppet ki is egészíteném, ha lehet! Én úgy tenném fel a kérdést; Kiért kellett beszántani a lakástakarékokat?
- Mert megszoktuk már, hogy azért számolnak fel valamit, hogy egy ?haveri család? meszaros, vajna, habony, kosa, simonka, rogan, stb? megkapja! Családbarát kormány?
Ebben az esetben a CENTRAL NOK Zrt. kapta meg a jogot egyedül a cikk elején leírt tevékenységre? Miért vagyok ennyire ellenséges?! No nem azért, mert szoc. lib. vagy valami hasonló lennék, sőt, én nem kaptam ösztöndíjat sem, Sorostól, mint jelenlegi országos vezetőink nagy része, élükön sokak Viktorával? Szóval nem azért, csupán a tények miatt!
Aki hazudik, legalább legyen felkészült, ne ilyen primitív módon hazudjon?!
A tények:
A Centrál NOK Zrt tulajdonosa a Poligrupo Holding Zrt.
A Poligrupo Holding Zrt tulajdonosa a CARION Holding Zrt.
A CARION Holding Zrt tulajdonosa NEM TALÁLHATÓ a hozzáférhető céginformációs adatbázisban, csupán jogelődjei vannak írva a cégnek!
Jogelődök:
1] CARION Kereskedelmi és Szolgáltató Rt. Adószáma nem volt! 2018. október 21. napján 13 óra 37 perckor a megadott feltételekkel a cégnyilvántartásban nincs nyilvántartott adat!
2] CARION Trade Kft. Törölve 2009. 02. 16
Tehát a CARION Holding Zrt jogelődje egy törölt, és egy nem létező cég!
Ettől kezdve mindenki gondoljon, amit akar! [Kaya Ibrahim* szaga van?]
* Kaya Ibrahim és Josip Tot egy németországi török, illetve németországi horvát személy, akiknek több, tetemes köztartozást felhalmozó Fidesz-közeli (magyarországi) céget adtak el 1995-ben, illetve 1997-ben, vélhetően szándékos adócsalási célzattal.
(A napi.hu írt róla! >>https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ki_az_a_kaya_ibrahim.179045.html)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html