Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jól látszik, hogy miközben az állami támogatást a kisebb pénzzel folyamatosan gyűjtögetőktől sajnálja a kormány, azokat akik tulajdonképpen önerőből is tudnának lakást venni, lelkesen támogatja. Többel, mint amennyi a lakástakarékosság után járt - írja Azénpénzem.hu pénzügyi szakblog.

A lakáslottó, pontosabban az annak szervezésére egyetlenként jogosítványt kapott cég, a Central NOK tevékenységét 2017 áprilisában engedélyezte az MNB. Az eltelt másfél év alatt a jegybank egyetlen 180 hónapos futamidejű nemzeti otthonteremtési közösség toborzását hagyta jóvá (időközben egyszer felszólították a társaságot tőkerendezésre). A honlapjukon feltüntetett lakáshoz jutási eredmények sem tűnnek igazán fényesnek: ezek ugyanis arról tanúskodnak, hogy a

- működtetett közösségek száma:1;
- az "új lakóingatlan megszerzésére lehetőséget szerzett tagok száma: 38;
- új lakóingatlan ténylegesen tulajdonjogát szerzett tagok száma: 2.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a Central NOK ne igyekezne - jegyzi meg a pénzügyi szakblog. A múlt héten a társaság megállapodást kötött az állami tulajdonban levő Budapest Bankkal, amit honlapján stratégiai partnerként tüntet fel. Az együttműködés keretében a nemzeti otthonteremtési közösségek azon tagjai, akik új építésű lakásvásárlásuk során a közösségi finanszírozás összegén túlmenően kiegészítő forrást is igénybe kívánnak venni, finanszírozási igényüket a Budapest Banktól igényelhető, kedvező hitelekkel elégíthetik ki. A két "partner" kölcsönösen ajánlja egymás termékeit ügyfeleinek.

Ugyanekkor egy meglehetősen árulkodó új konstrukcióval is kirukkolt a Central NOK - mutat rá Azénpénzem.hu. A "Rapid" elnevezésű termék már első ránézésre elsősorban azoknak szól, akiknek egy csepp gondot nem okozna a lakás vételárának kifizetése. A tagok vállalják ugyanis, hogy az első kiválasztásig minden naptári évben - beleértve a jogosultság megszerzését követő időszakot is - "előtakarékosságként" befizetik a hátralévő kötelezettségük 40 százalékát. A közösség tagjai minden kiválasztáson a hátralévő befizetési kötelezettségük 60 százalékának megfelelő licitajánlatot tesznek.

A NOK Rapid közösség egyedi vállalásait teljesítő tagok 47 hónap alatt szerezhetnek ingatlanvásárlási jogosultságot. Természetesen erre a megoldásra is jár a 30 százalékos, akár 4,5 millió forintra rúgó állami támogatás. Egy közösségre 330-540 millió forintos állami támogatás jut.

Vagyis a képlet úgy tűnhet, hogy az állami támogatást elveszik a rászorultabbaktól és odaadják azoknak, akiknek ez valóban legfeljebb egy medencét vagy szaunát jelent. A helyzet azonban valójában ennél is cifrább - hívja fel a figyelmet Azénpénzem.hu. A részletes kalkulációt megnézve ugyanis az állami támogatás egy része a szervező zsebében landol.

A NOK rapid feltételei
Szerződés értéke (millió Ft)15,0
Állami támogatás (millió Ft)4,5
Regisztrációs díj (ezer Ft)150,0
Lakásra fordítható (millió Ft)19,5
Havi fizetendő (ezer Ft)95,33
- ebből szervezési díj (Ft)9000
- életbiztosítási díj (Ft)3000
Kedvezmények* nélküli összes befizetés (millió Ft)16,77
*előtakarékossági licit, rendkívüli befizetés esetén van 50%-os, sőt az életbiztosításból 100%-os kedvezmény
Forrás: Azénpénzem.hu

A blog idézi Török Bélát, a Central NOK vezérigazgatóját is, aki a HVG-nek megjegyezte, hogy a "a lakás-takarékpénztár és a NOK külön törvényi szabályozás alá esik, és a mostani változások a NOK szabályozást nem érintik".

A jogosultságot szerzett tagok egyéni számlájához kapcsolódóan pedig szavai szerint 175 millió forint állami támogatás vár lehívásra, az első kifizetésekhez pedig épp a napokban jutottak hozzá az ügyfelek. A vezérigazgató továbbá büszkélkedett azzal, hogy két új közösség megalakítása már folyamatban van, ügyfélszámuk pedig folyamatosan nő.

Török Béla szerint a kedvezményes áfa kivezetése csak élénkíteni fogja a NOK iránti keresletet, mivel a hosszú távon új ingatlan vásárlásában gondolkodó ügyfelek szerinte sokkal inkább figyelembe veszik majd tervezésüknél a termékeik előnyeit.

Képünk forrása: Shutterstock