Az egy-két éven belül felújítást tervezők az MBH Bank felmérésében megkérdezettek 85 százaléka 15 évnél idősebb ingatlanban lakik, 58 százalékuk családi házban.

  • A válaszolók 80 százaléka 3 millió forintnál kevesebbet szán korszerűsítésre, elsődlegesen állagmegóvás és energetikai fejlesztés céljából.
  • A felújításra készülők alig harmada gondolkodik hitelfelvételben, a felújítást nagyrészt megtakarításból és az adott havi jövedelmükből finanszíroznák.

A felmérésben résztvevők egynegyede tervez másik ingatlanba költözni, 30 százalékuk újépítésű, 70 százalékuk használt ingatlan vásárlásán gondolkodik.

Azok közül, akik újépítésű ingatlanba költöznének, 34 százalék azt nyilatkozta, hogy a család bővülése a legfőbb ok a költözésre, 24 százalék munkalehetőség miatt költözne új településre.

Léteznek megfizethető ingatlanok Budapest agglomerációjában

Enyhült az ingatlanok áremelkedése a fővárosi agglomeráció egyik legmegfizethetőbb részén idén, ennek ellenére már a délkeleti szektorban is meghaladta az 500 ezer forintot az átlagos négyzetméterár. A területen Gyálon történt a legnagyobb áremelkedés, a legjelentősebb arányban Gyömrőn váltak kedvezőbbé a négyzetméterárak tavalyhoz képest. Az átlagos ingatlanra fordított összeg Vecsésen volt a legtöbb, 75,2 millió forint. Bővebben >>>

Mennyi pénzt tettek félre a felújításra?

  • A válaszadók 34 százaléka csupán 100-500 ezer forint közötti összeget szánna felújításra,
  • 3 millió forint feletti költséggel egynegyedük tervez.
  • A tervezett korszerűsítést legnagyobb arányban a megtakarított pénzükből (73 százalék),
  • illetve az adott havi fizetésükből (33 százalék) finanszíroznák a megkérdezettek.
  • Kölcsönt a válaszadók 29 százaléka venne igénybe, de csak 16 százalékuk döntene piaci alapú hitel mellett.

A kutatásból az is kiderült, hogy Budapesten és Pest vármegyében, valamint a 18-26 éves korosztály venne igénybe legszívesebben kamatkedvezményes hitelt.

A megkérdezettek 62 százaléka fontosnak tartja, hogy környezettudatos legyen az otthona, mert ezáltal csökkennek a rezsiköltségek is.

A 18-26 éves, megyeszékhelyen élők között magasabb azok aránya, akiknek alapvetően fontos a környezetvédelem. A válaszadók 44 százaléka ugyanakkor nem tudja, milyen energetikai besorolásba tartozik otthona, és 60 százalékuk az energetikai tanúsítvány előnyeit sem ismeri.

Több tízmilló forintot bukhatnak, akiknek nem jut babaváró

Jelenleg egy 15 millió forintos csokos lakáskölcsönért húsz év alatt kevesebb mint 20 millió forintot fizethetünk vissza a banknak, míg egy ugyanilyen összegű és futamidejű piaci lakáshitelért már 31 milliót. Bővebben >>>