budapesti agglomerációs övezet 6 szektora közül a délkeleti szektor az, ahol az egyik legkedvezőbb négyzetméteráron vásárolhatott az utóbbi években ingatlant, aki a főváros vonzáskörzetét preferálta.

A többi szektorhoz képest elérhetőbb ár a keresleten is nyomot hagyott, a területen található települések az évek során egyre vonzóbbak lettek a Budapest közelében letelepedők körében.

pandémia átformálta a vásárlói szokásokat, előtérbe kerültek a kertes családi házak, így a járvány berobbanásának éve óta 1,6 százalékkal gyarapodott a szektor állandó lakosainak száma.

Ingatlanhiteles buktató: a ház építőanyaga olykor nem mindegy

A bankok bár óvatosak a vályogból épült ingatlanok hitelezésekor, többségük nem zárkózik el ezektől az ügyletektől, de egyedi feltételeket támaszthatnak; a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szempontjából azonban nem számít, hogy az ingatlan milyen építőanyagból készült. Bővebben>>>

Ide költöznek a legtöbben

A szektor tranzakcióinak közel fele Gyálon és Gyömrőn zárult a Duna House adatai alapján.

  • A legnagyobb mértékű 3,7 százlalékos növekedést Gyömrő lakosságán mutatják az adatok.
  • Alsónémedit is sokan választották, itt volt a második legjelentősebb az állandó lakosok számának emelkedése (2,8 százlaék),
  • ugyanakkor például Maglódon 0,2 százalékkal csökkent a lakosok száma 2023-ra.

Itt is brutális volt az áremelkedés

A 2022-es év értékesítési adataihoz képest idén más szektorokkal ellentétben árcsökkenés helyett átlagosan 2 százalékos, további áremelkedés zajlott le a fővárosi agglomeráció délkeleti szektorában.

A drágulás következtében így már az egyik legmegfizethetőbb fővárosi agglomerációs szektorban is meghaladja az 500 ezer forintos átlagos négyzetméterárat az otthonteremtés.

A délkeleti szektorba költözők az idei év első öt hónapjának tranzakciói alapján már 511 ezer forintot meghaladó átlagos négyzetméteráron vásárolhattak maguknak otthont.

A fő vásárlói motiváció a nagyobba költözés volt, az érdeklődés középpontjában a 100 négyzetméter körüli családi házak álltak, amelyekre átlagosan 54,5 millió forintot költöttek a vevők.

Idén kezdtek lejjebb kúszni a négyzetméterárak

Négyzetméterárak tekintetében a 2022-es év jelentette a csúcsot, 2020-hoz képest Alsónémedin és Gyálon emelkedett a legerősebb mértékben az átlagos négyzetméterár.

A településeket külön vizsgálva a 2023-as év Gyál kivételével mindenhol árcsökkenést vagy stagnálást hozott a tavalyi árakhoz képest.

Azok a vásárlók, akik az energiaárak és az üzemanyagköltségek drágulása ellenére továbbra is az agglomerációs területeken vásárolnának,

a délkeleti szektorban 412-617 ezer forint közötti négyzetméterárral kalkulálhatnak.

A legdrágább otthonok

  • Az idei évben Gyálon lett a legköltségesebb az otthonteremtés, az ingatlanra fordított átlagos összeg megközelítette a 70 millió forintot.
  • Üllőn, Maglódon és Vecsésen stagnáló árakkal találkozhatnak a vevők, utóbbinál költöttek ingatlanra a legtöbbet, 75,2 millió forintot átlagosan.
  • A legjelentősebb enyhülést Gyömrőn mutatták a 2023-as értékesítési adatok, a csökkenés által így ez lett a legalacsonyabb négyzetméterárakkal rendelkező település a szektorban.

Az elemzés 2019-ben, 2020-ban, 2021-ben, 2022-ben, 2023-ban megvalósult ingatlantranzakciók alapján készült, és vizsgálta az agglomeráció délkeleti szektorának 9 települését (Alsónémedi, Ecser, Felsőpakony, Gyál, Gyömrő, Maglód, Ócsa, Üllő, Vecsés).

Erre a változásra kevesen számíthattak a dél-pesti ingatlanpiacon

Nagyot esett a kereslet az elmúlt egy évben, miközben a kínálat nem a várakozásoknak megfelelő mértékben bővült XIX., XX. és XXIII. kerületek ingatlanpiacon. Az értékesítési árak viszont már csökkennek. Bővebben>>>