A tulajdonosok és az ingatlanközvetítők 2022-ben összesen 605 ezer eladó és kiadó ingatlanhirdetést adtak fel az ország 2941 településén – derült ki az ingatlan.com év végi összesítéséből.

Idén a Komárom-Esztergom megyei Mocsán található kastély lett a legdrágább piacra kerülő lakóingatlan a maga szerény 5,2 milliárdos árával. Itt tulajdonképpen egy ingatlanegyüttesről van szó, rajta egy 920 négyzetméteres kastéllyal, ugyanakkor a birtokhoz saját patak, halastó és helikopterleszálló is tartozik.

A dobogó második helyére egy fővárosi, azon belüli is II. kerületi, pálvölgyi 4 ezer négyzetméteres telken álló 1100 négyzetméteres 8 szobás luxusvilla került, amelyet 3 milliárd forintért kínáltak eladásra.

A harmadik egy budapesti Svábhegyen lévő 744 négyzetméteres 12 szobás villa lett, amelyhez egy több mint 5 ezer négyzetméteres park is tartozik. Ezt az ingatlant 2,6 milliárd forintért lehetett megvenni.

80 négyzetméteres vályogházat már félmillió alatt lehetett kapni

2022-ben piacra kerülő legolcsóbb ingatlanok közé tartozott egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászfelsőszentgyörgyön található 80 négyzetméteres felújítandó vályogház. Ennek ára mindössze 450 ezer forint volt.

Ennél valamivel olcsóbban hirdettek meg eladásra egy Hajdú-Bihar megyében lévő létavértesi tanyát. Az 1300 négyzetméteres telken álló, erősen felújítandó 20 négyzetméteres épület ára 390 ezer forint volt.

A legalacsonyabb árat pedig a Csongrád-Csanád megyei Csanádalbertiben található 1+1 szobás, romos házra szabta meg a tulajdonos, mindössze 300 ezer forintért került a piacra a szóban forgó ingatlan.

Ingatlanok, amelyeket már aznap megvettek

Gazdasági helyzettől függetlenül mindig felbukkannak olyan ingatlanok a kínálatban, amelyre azonnal lecsapnak a vevők. 2022-ben több mint 390 olyan ingatlant hirdettek meg eladásra a tulajdonosok, amit egy nap alatt sikerült is értékesíteniük.

Mindössze egy nap alatt kelt el január elején egy 44 négyzetméteres tatabányai, felújításra szoruló téglaépítésű lakás, amely 14,9 millió forintos árral jelent meg a kínálatban.

Szintén egyetlen nap kellett egy újszerű 38 négyzetméteres 22,9 millió forintért meghirdetett kecskeméti lakás, amelyhez további 1,1 millióért egy garázs is tartozott.

Ugyanilyen gyorsan, 24 órán belül kelt el a II. kerület Törökvész városrészében úton található 5 szobás, 125 négyzetméteres lakás.