A bizonytalan gazdasági kilátások miatt a legtöbb intézményi befektető látóköréből kikerült az ország - olvasható a DTZ közleményében. Lindwurm György, a DTZ ingatlanbefektetési vezetője szerint mindezek ellenére a 2011-es befektetők által elköltött pénz túllépte az 500 millió eurót, amely magába foglalja többek között a CA Immo által a magyarországi Europolis portfolió megvásárlását, az Árkád Budapest, a Four Seasons Hotel és a TriGranit irodaportfolió eladását. Ez utóbbi tranzakció értéke kb. 150 millió euró, azaz a teljes befektetési volument közel 50 százalékkal növelte. (2010-ben a végrehajtott tranzakciók összege 188 millió euró volt).

A magyar piac legnagyobb hiányossága, hogy kevés a piacon lévő központi fekvésű "prime" ingatlan és az ezek iránt leginkább érdeklődő intézményi befektető. Az eladói és vevői árelképzelések még mindig nincsenek összhangban: sok olyan érdeklődő is megjelent a piacon, akik 8 százalék feletti hozamelvárással vennének ingatlant, ugyanakkor, kevesen vannak azon eladók, akik ilyen alacsony áron hajlandóak lennének el is adni.

2012-ben kiegyensúlyozottabb befektetési piacra számítunk; a lengyel és cseh piacok drágulása miatt a befektetők vélhetően Magyarországra felé fordulnak. Ugyanakkor, egy hosszútávon megnyugtató és kiszámítható gazdaságpolitika, stabilabb európai és magyarországi gazdasági kilátások elengedhetetlenek a növekedéshez - tette hozzá Lindwurm György.

Üresednek a fővárosi irodák

Az elmúlt évben a budapesti irodapiacon a válság továbbra is éreztette hatását - közölte Horváth Franciska, a DTZ irodapiaci vezetője. 2011-ben összesen hat új irodaprojektet adtak át, összesen 95 000 m² irodaterülettel, de mivel a projektek egy részére már korábban előbérleti szerződések köttettek (Millennium K&H, Laurus, Officium, KÖKI) az év végére ezek nem egész 20 000 m² -rel növelték az üres irodaállományt.

Bár az év elején még hat új irodaprojekt elindulásával számoltak, ezekből végül csak három építése kezdődött meg, amiből már egy ideiglenesen leállításra került, míg egy másikat engedély módosítás miatt előreláthatóan 2012 januárjában függesztenek fel. Így 2012-ben biztosan csak egy irodaprojekt elkészülésével lehet számolni: a SKANKSA Green House irodaháza 17 500 m² -rel bővíti az új irodakínálatot.

Bár a fentieken kívül számos projekt rendelkezik érvényes építési engedéllyel, ezek építése csak megfelelő előbérleti szerződések birtokában indulhat el és így legkorábban 2013-ban fejeződhet be.