A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kezdeményezésére hétfőn megalakult a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT), annak érdekében, hogy szakmai fórumot biztosítson a hazai ingatlanpiac főbb szereplőinek. Az MNB az ingatlanpiac rendszeres monitoringját fontos feladatának tekinti, és az a célja, hogy 2019-től a kereskedelmi ingatlanpiaci folyamatokkal foglalkozó új kiadványa is megjelenjen.

A LITT alakuló ülését Matolcsy György, az MNB elnöke és Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója és egyben a LITT elnöke nyitotta meg. A LITT elsődleges és alapvető célja az ingatlanpiac és a gazdaságpolitika legfontosabb szereplői közötti hatékony és rendszeres információcsere biztosítása.

A testület tagjai közé a jelentősebb piaci szereplők, a szakma főbb érdekképviseleti szervezetei, az érintett minisztériumok képviselői és az MNB képviselői kerülnek be. A LITT másodlagos célja egy olyan fórum biztosítása, ahol a piaci szereplők közvetíthetnék a szabályozó hatóságok felé a piac működési környezetének súrlódásait, és az ezekre tett szabályozói megoldási javaslataikat.