Egy év alatt több mint húsz százalékkal nőttek az albérletárak tavaly júniushoz képest: idén júniusban már átlagosan 173 726 forintot kértek havonta egy kiadó lakásért Budapesten. A kétszámjegyű infláció és a jegybanki alapkamat emelése azonban már most megágyaz a következő év albérletpiaci viszonyainak – áll a Rentingo.com legfrissebb elemzésében. 

A bérleti díjból jövő 4-6 százalékos hozam ugyanis jelentősen alulmúlja az inflációt és a lakossági állampapír-hozamokat, ezért kevésbé lesz vonzó bérlakásba fektetni. Ezért nem számolhatunk a kínálat bővülésével, a fizetőképes kereslet pedig az élelmiszerárak robbanásszerű emelkedése miatt csökkenhet. 

Az elmúlt években a növekvő fizetések miatt a bérlők eddig tudták követni az áremelkedést, ez a változás viszont azt jelenti, hogy látványosabban nyílhat az árolló a kínálati és keresleti bérleti díjak között, feszültséget okozva ezzel a bérbeadók és a bérlők között.

Júniusban az átlagos keresleti bérleti díj 166 506 forint volt Budapesten, tehát mindössze hétezer forinttal maradt el az átlagos kínálati ártól.