Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten az idén átlagosan 48 nap kellett egy panellakás eladásához, azaz egy héttel rövidebb idő alatt gazdára találtak, mint 2017-ben. Bár a budapesti téglalakásoknál is 6 nappal csökkent az eladáshoz szükséges idő, az értékesítéshez így több mint 70 nap kell.

Nemcsak Budapesten, országszerte is kiemelkedő a kereslet a panelek iránt. A panellakások jellemzően jó beosztású, frekventált környéken lévő ingatlanok, valamint a téglaépítésűeknél - a drágulás ellenére - 30 százalékkal olcsóbbak - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Abban viszont mindenképp hasonlít egymásra panel- és téglaépítésű lakások piaca, hogy a kisebb méretű ingatlanok drágábbak. A 40 négyzetméternél kisebb budapesti panelek négyzetméterára december elején meghaladta 620 ezer forintot, a 40-80 négyzetmétereseknél 500 ezer forint alatt volt az átlag, tehát előbbiek 26 százalékkal többe kerülnek. A téglalakások esetében a kisebbek 8-10 százalékkal drágábbak.

A fővároshoz hasonlóan több megyeszékhelyen is felgyorsult a panelpiac. Székesfehérváron például az idén 39 nap alatt el lehetett adni a lakótelepi lakásokat, szemben a 2017-es 51 napos értékesítési idővel. A fehérvári 40 négyzetméternél kisebb panelek átlagos négyzetméterára 444 ezer forint, míg a 40-80 négyzetmétereseké jóval alacsonyabb, 367 ezer forintot tett ki. Az ottani téglaépítésű lakások mindössze 4, illetve 7 százalékkal drágábbak.

Debrecenben 41 napra csökkent az értékesítési idő panellakásoknál. Utóbbi városban a kisebb méretű panellakások négyzetméterára a kínálati piacon átlépte az 500 ezer forintot, a 40-80 négyzetmétereseknél viszont 400 ezer forint alatt volt december közepén.

Az ingatlan.com elemzése szerint Nyíregyházán, Szekszárdon, Kaposváron és Egerben is csökkent 9-24 nappal a panellakások eladási ideje egy év alatt, így az idén 45-60 nap alatt keltek el. Ugyanakkor nem minden nagyvárosban gyorsult fel a panellakások eladása. Miskolcon, Kecskeméten, Szombathelyen, Tatabányán és Veszprémben ugyanis a tavalyhoz képest mért magasabb eladási árak hosszabb értékesítési idővel is járnak.

A panellakások piacán tartós maradhat a kereslet a kétségtelen árelőnyük miatt - véli Balogh. A következő évben várható több ezer új lakás átadása azonban fokozhatja a versenyt az árak és a minőség tekintetében főként a használt téglaépítésű lakások kínálati piacán. Arra kicsi az esély, hogy ez árcsökkenéshez vezetne, de a korszerűbb lakások megjelenése mérsékelheti a használt lakások drasztikus drágulását, ami hatással lehet a panellakások áraira is.