Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten az idén átlagosan 48 nap kellett egy panellakás eladásához, azaz egy héttel rövidebb idő alatt gazdára találtak, mint 2017-ben. Bár a budapesti téglalakásoknál is 6 nappal csökkent az eladáshoz szükséges idő, az értékesítéshez így több mint 70 nap kell.

Nemcsak Budapesten, országszerte is kiemelkedő a kereslet a panelek iránt. A panellakások jellemzően jó beosztású, frekventált környéken lévő ingatlanok, valamint a téglaépítésűeknél - a drágulás ellenére - 30 százalékkal olcsóbbak - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Abban viszont mindenképp hasonlít egymásra panel- és téglaépítésű lakások piaca, hogy a kisebb méretű ingatlanok drágábbak. A 40 négyzetméternél kisebb budapesti panelek négyzetméterára december elején meghaladta 620 ezer forintot, a 40-80 négyzetmétereseknél 500 ezer forint alatt volt az átlag, tehát előbbiek 26 százalékkal többe kerülnek. A téglalakások esetében a kisebbek 8-10 százalékkal drágábbak.

A fővároshoz hasonlóan több megyeszékhelyen is felgyorsult a panelpiac. Székesfehérváron például az idén 39 nap alatt el lehetett adni a lakótelepi lakásokat, szemben a 2017-es 51 napos értékesítési idővel. A fehérvári 40 négyzetméternél kisebb panelek átlagos négyzetméterára 444 ezer forint, míg a 40-80 négyzetmétereseké jóval alacsonyabb, 367 ezer forintot tett ki. Az ottani téglaépítésű lakások mindössze 4, illetve 7 százalékkal drágábbak.

Debrecenben 41 napra csökkent az értékesítési idő panellakásoknál. Utóbbi városban a kisebb méretű panellakások négyzetméterára a kínálati piacon átlépte az 500 ezer forintot, a 40-80 négyzetmétereseknél viszont 400 ezer forint alatt volt december közepén.

Az ingatlan.com elemzése szerint Nyíregyházán, Szekszárdon, Kaposváron és Egerben is csökkent 9-24 nappal a panellakások eladási ideje egy év alatt, így az idén 45-60 nap alatt keltek el. Ugyanakkor nem minden nagyvárosban gyorsult fel a panellakások eladása. Miskolcon, Kecskeméten, Szombathelyen, Tatabányán és Veszprémben ugyanis a tavalyhoz képest mért magasabb eladási árak hosszabb értékesítési idővel is járnak.

A panellakások piacán tartós maradhat a kereslet a kétségtelen árelőnyük miatt - véli Balogh. A következő évben várható több ezer új lakás átadása azonban fokozhatja a versenyt az árak és a minőség tekintetében főként a használt téglaépítésű lakások kínálati piacán. Arra kicsi az esély, hogy ez árcsökkenéshez vezetne, de a korszerűbb lakások megjelenése mérsékelheti a használt lakások drasztikus drágulását, ami hatással lehet a panellakások áraira is.