Megállíthatatlannak látszik az építőipar zuhanása

Újabb 11,2 százalék tűnt el az építőipari termelésből, a júniusi adatok szerint ennyivel csökkent az országos építési szerelési tevékenység értéke - közölte a KSH. Az első félévi lemaradás 10,1 százalékos 2011-hez képest. Az új szerződések növekedésének köszönhetően viszont a június végi szerződésállomány kismértékben magasabb volt az előző évinél.
NAPI, 2012. augusztus 16. csütörtök, 09:02
Fotó: Napi.hu

Júniusban mindkét építményfőcsoport termelése kisebb volt az előző évinél: az épületek építése 12,1, míg az egyéb építmények építése 10,3 százalékkal maradt el. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 1,4 százalékkal, az egyéb építményeké 1,2 százalékkal csökkent az előző havihoz képest - írta a KSH.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 21,8 százalékkal esett vissza. Az egyéb építmények ágazat termelése 6,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Az építőipari termelés mintegy kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 8,2 százalékkal maradt el 2011 azonos időszakáétól.

A 2012 júniusában kötött új szerződések volumene 14 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 11,6 százalékkal, míg az egyéb építmények építésére kötötteké 16,1 százalékkal nőtt a 2011. júniusihoz viszonyítva. A növekedést az épületeknél ipari és mezőgazdasági épületekre, az egyéb építmények esetén kommunális beruházásokra, vasút- és útfelújításra kötött szerződések eredményezték.

A június végi szerződésállom volumene 5,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport adata ellentétesen alakult, az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 18,1 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 20,4 százalékkal magasabb volt, mint 2011. június végén.

Az építőipar termelői árai 2012. II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,9 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 0,7, az egyéb építmények építése ágazatban 2,1, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban pedig 2,5 százalékkal  nőttek az árak. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,6 és 3,5 százalék között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,2 százalékkal voltak magasabbak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ordog666, 2012.08.20 10:06

Az építőipar zuhanása egy természetes, logikus folyamat, de nem megállíthatatlan!
Természetes, mert egy recesszióban lévő gazdaságban az építőipar csak arányos teljesítményt képes produkálni, ez pedig csökkenés magyarul megnevezve.
Megállítására az Illetékes Szaktársaknak kellene javaslatokat elővezetni.
Egy dinamikus gazdasági fejlődés automatikusan magával fogja hozni az építési igények növekedését ! ! !
Ezek szerint mit kellene tenni! Na mit ? ? ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html