Meglepő trendek a Balatonnál - mennyibe kerülnek az ingatlanok?

Kínálatiról keresletire vált a balatoni ingatlanpiac, legalábbis a kapós területeken, a füredi régióban vagy Siófok és Lelle környékén. A népszerű térségek árai ugyan még nem kezdtek emelkedni, de az alku nehezebbé vált, és a választék sem eget rengető. A fővárostól távolabbi, vagy kevésbé vonzó településeken azonban még mindig tart a csend - számoltak be lapunknak a tó körül ingatlanosok.
Szepesi Anita, 2014. június 1. vasárnap, 13:54
Fotó: Napi.hu

Főként az üzleti célú, vállalkozásra alkalmas ingatlanok, büfék, éttermek, butikok iránti érdeklődés izmosodását tapasztalja így a szezon elején Békési Béla,  a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete (MIÉSZ) elnöke, a balatonlellei 5X5 iroda tulajdonosa. Kelendőek az ipari célra hasznosítható ingatlanok is. Felfutóban a borászatok iránti kereslet, a generációváltással megjelentek az eladó borászatok, csakhogy ez a többszáz milliós szegmens nagyon érzékeny terület, mivel a tulajdonosok attól félnek, az eladási szándék híre leértékeli az ingatlant - fogalmaz Békési.

A nyaralók közül továbbra is a vízközeli kis házak kapósak, a 10-20 millió közötti, 40 négyzetméter körüli alapterületű, kis kertes hétvégi lakokból bármennyit el lehetne adni - állítja Békési Béla. Balatonlelle környékén az ikerházak és társas nyaralók apartmanjai is keresettek. A 30-40 milliós kategória pedig az állandó tartózkodásra leköltözők között népszerű.

A túlkínálat közepette az igazán jó minőségű ingatlan kevés, vagy az elhelyezkedés, vagy a méret, vagy az ár nem stimmel, ráadásul Békési szerint olyan alig akad, amelyikhez ne kellene hozzányúlni az új tulajdonosnak. A sufni tuning pedig ma már nem alternatíva, a házilag összetákolt, barkácsolt épületek senkinek sem kellenek.

A déli parton Siófok a legrágább, a vízparti telekek négyzetmétere 110-300 ezer forint között mozog, ugyanez Zamárdiban megáll 100 ezer forintnál. Balatonföldvár, Balatonlelle és Balatonboglár is toplistás a keresők között, Fonyód pedig egyre inkább felzárkózik. Balatonlellén 30-50 ezer,  Bogláron 35 ezer, Balatonfenyvesen  20 ezer forint körüli a telkek négyzetmétere.

Ami szóba sem jön

Valóban érzékelni némi élénkülést, de inkább csak az érdeklődők száma nőtt az elmúlt hetekben, nem a konkrét vevőké - mondta lapunknak Weber Zita, a főleg német kliensekkel foglalkozó, a déli partra koncentráló Európa kft. munkatársa, aki szerint leginkább a jó állapotú, 12-15 milliós, önálló ingatlanok váltak keresetté. Ikerházak, osztatlan közös tulajdonban lévő telkek, vagy épületek, felújításra szorulók szóba sem jöhetnek, s mivel a kínálat kellően bőséges, a potenciális vevők kompromisszumkészsége nulla.

A 12-15 millió kategóriában hetvenes-nyolcvanas évekbeli, a parttól 3-5 km-re lévő, kisebb, 80 négyzetméter körüli nyaralókat kínálnak, 200-300 négyszögöles telkeken, esetleg melléképülettel - mondja Weber Zita. Az eladók között idősebb német, osztrák, svájci tulajdonosok szépen rendbe hozott házai is felbukkannak, ennek a körnek rendszerint nem sietős az eladás, ráérnek és ki is tartják a minőségi felújítás miatt némiképp magasabbra szabott áraikat. Egy jól körülhatárolható vevőkör a jellegzetes falusi környezetet preferálja, a déli parttól15-20 kilométerre lévő háttértelepüléseken is nézelődik, ahol állapottól függően már 6-8 millió forinttól is kínálnak használható ingatlant.

Mi kell a pénzen kívül

Ma már kevesen keresnek felújítandó ingatlant, egyszerűen azért, mert akinek pénze van, annak ideje nincs bíbelődni az ilyesmivel, egy bőrönddel kezében azonnal költözne, ez a Miami módi - erősíti meg Torma Steffi, a balatonfüredi Immobalaton Kft. tulajdonosa, aki határozott fellendülésről számolt be megkeresésünkre. A füredi régió, Almáditól Balatonudvariig nagyon kapós lett az utóbbi időben, a túlkínálat helyét a hiány vette át a 71-es út és a víz között, illetve a panorámás hegyoldalakon, ahol a legtöbben 20-25 millió forintért vásárolnának hangulatos, költözhető villát, míg a csak korlátozottan elérhető házak ára 30 millió forinttól indul. Bár kivételes szerencsével még el-elcsíphető egy egy partközeli, a város alsó részén található 25-30 milliós épület is.

Egy keresett nyaralótípus

A füredi partközelben épülő új apartmanokat is gyorsan elkapkodják, pedig a medencés, mélygarázzsal, kényelmi szolgáltatásokkal ellátott lakások négyzetméteréért 450 ezer forintot is elkérnek a fejlesztők. A parttól távolabb, a városban még akad felújítandó ikerház 25-30 millió forintért, de inkább 30-40 millió a jellemző ár. A nem téliesített, korszerűtlen, társasnyaralós apartmanokhoz viszont már 5 millió forintért is hozzá lehet jutni.

A füredi régió éllovasai Tihany, Füred és Csopak, nagyjából fej-fej melletti árakkat, Balatonalmádi, Alsóörs, Udvari 15-20 százalékkal olcsóbb, bár a vonzó házak árát itt is megkérik, mint például egy partközeli, hangulatos, beköltözhető kis Almádiban található villáért a 30 millió forintot. Igaz, a település belsejében 20-25 milliós felújítandó házakat is ki lehet fogni. A Balatonudvaritól nyugatra fekvő településeken már nagyon nehéz az eladás, a piacnak ezen a részén nincs változás - mondja Torma Steffi.

Használt balatoni ingatlanok ára forintban négyzetméterenként
Város és környékenyaralótéglalakás
Keszthely170 000185 000
Balatonfüred190 000270 000
Balatonlelle140 000235 000
Siófok210 000275 000
Forrás: Otthon Centrum

 

Távol maradnak a külföldiek

A külföldi vevők még nem tértek vissza, alapvetően magyarok vásárolnak, jellemzően saját célra, készpénzből. Az árakon még nem látszik az élénkülés, azonban ha a trend így folytatódik, valószínűleg arra sem kell sokáig várni - véli Torma Steffi, aki úgy látja, a Balaton-felvidék egyelőre még kimarad a nyüzsgésből, az erre a hangulatra vágyó vevőkörnek most nincs pénze. Igaz, a falvakban 10-13 millió forintért már kínálnak felújítandó házakat, ám ezek - főként az infrastruktúra hiánya miatt - egész éves tartózkodásra nem alkalmasak. Kemény dió az üzleti szegmens is, a szezon nagyon rövid, így csak a kiemelten központi elhelyezkedésü helyiségek piacképesek, s egy kisebb butikért elkérnek 30-40 millió forintot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Csonkamagyarorszag, 2014.06.02 17:18

@ftlonger: Az ketsegtelen, hogy amint irod "a magyarnal nincs irigyebb nep a vilagon". En szaz peldat tudnek erre adni. Az irigyseg a rokonsagon belul sem all meg. Az egyik kozeli rokoncsalad - ami a 90-es evekben mikor a zavarosban (vam es adocsalas) kulonosen nagy vagyonokat lehetett osszelopni - nagyon megtollasodott es nagyon kezdett askalodni ellenunk, mikor megtudta, hogy 14 eve mint amerikai magyarok egy kissebb kastelyt vettunk ott. Odaig mindenki oket bamulta es istenitette. Ugy vettek, hogy elvettuk toluk a reflektorfenyt. Ez valosagos megszentsegtelenites. Hogy merunk mi ilyent csinalni magyar maffiasok ellen? Egy Mo-ban regen ismert viccem is van a hires magyar irigysegrol, amit egyszer mar leirtam. Mikor az oroszokat, amerikaiakat es a magyarokat hasonlitjak ossze a pokolban. Biztosan mindenki ismeri.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ftlonger, 2014.06.02 17:09

@MegaLaciBacsi: "--az itteni onnan jöttek jobban szidják az országukat,mint bárki más"
Persze az ember a saját bénázását, szereti ráfogni mindenki másra. Ezt már írtam korábban is. Ehhez nem kell magyarnak lenni.


mérnökök-orvosok- technikusok...naaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa---szóval a "butább" fajtából--ugye csak viccel?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ftlonger, 2014.06.02 17:07

@MegaLaciBacsi: @ftlonger: "--az én véleményem-hogy a magyarnál írigyebb nép nincs a világon"
2 hete vettem egy drága autót. A környezetemben szinte mindenki gratulált, nyomokban sem érzem az irigységet. Lehet az emberségen és az emberi kapcsolatokon múlik?


butuska maga, nem is szembe teszik mindezt, hát mögött, no meg go to NAV....sajna ,egyik ismerős vette gy x6-t mert szeret menni M-st...10-en jelentették fel, de mivel adott évben 100 millát keresett így a feljelentőket már kinevették....stb-stb--de legyen szerencséje !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ftlonger, 2014.06.02 13:57

@MegaLaciBacsi: ---az én véleményem-hogy a magyarnál írigyebb nép nincs a világon !!!

--az ingatlanpiacukhoz-valós tények!---ha el tudnák adni a lakást, ingatlant , akik szeretnék, már alig maradna ott VALÓS adófizető!!!

--az itteni onnan jöttek jobban szidják az országukat,mint bárki más.
--a házra ki van írva eladó---megy az élősködőjük párszor becsenget és ha nem jön ki senki---szétlopja---EZEK TÉNYEK---ENNYIT A RÖHEJES KÖZRENDJÜKRŐL , MEG BIZTONSÁGUKRÓL---ne csak nézzen lásson is !

---csak azért mert maygar---még sehol sem fog enni kapni----SŐT+++
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.02 13:18

@laatoo: Elvetemült vagyok - náciellenes.

Megkeseredett - csakis a keserű csokit szeretem

Megvénhedt - hát, már ne vagyok fiatal.

Dk-s - nem vagyok narancsisztáni

troll - Atta.

A hülyeség, laatoo- gyógyítható.
Nem mindenkinél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html