Főként az üzleti célú, vállalkozásra alkalmas ingatlanok, büfék, éttermek, butikok iránti érdeklődés izmosodását tapasztalja így a szezon elején Békési Béla,  a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete (MIÉSZ) elnöke, a balatonlellei 5X5 iroda tulajdonosa. Kelendőek az ipari célra hasznosítható ingatlanok is. Felfutóban a borászatok iránti kereslet, a generációváltással megjelentek az eladó borászatok, csakhogy ez a többszáz milliós szegmens nagyon érzékeny terület, mivel a tulajdonosok attól félnek, az eladási szándék híre leértékeli az ingatlant - fogalmaz Békési.

A nyaralók közül továbbra is a vízközeli kis házak kapósak, a 10-20 millió közötti, 40 négyzetméter körüli alapterületű, kis kertes hétvégi lakokból bármennyit el lehetne adni - állítja Békési Béla. Balatonlelle környékén az ikerházak és társas nyaralók apartmanjai is keresettek. A 30-40 milliós kategória pedig az állandó tartózkodásra leköltözők között népszerű.

A túlkínálat közepette az igazán jó minőségű ingatlan kevés, vagy az elhelyezkedés, vagy a méret, vagy az ár nem stimmel, ráadásul Békési szerint olyan alig akad, amelyikhez ne kellene hozzányúlni az új tulajdonosnak. A sufni tuning pedig ma már nem alternatíva, a házilag összetákolt, barkácsolt épületek senkinek sem kellenek.

A déli parton Siófok a legrágább, a vízparti telekek négyzetmétere 110-300 ezer forint között mozog, ugyanez Zamárdiban megáll 100 ezer forintnál. Balatonföldvár, Balatonlelle és Balatonboglár is toplistás a keresők között, Fonyód pedig egyre inkább felzárkózik. Balatonlellén 30-50 ezer,  Bogláron 35 ezer, Balatonfenyvesen  20 ezer forint körüli a telkek négyzetmétere.

Ami szóba sem jön

Valóban érzékelni némi élénkülést, de inkább csak az érdeklődők száma nőtt az elmúlt hetekben, nem a konkrét vevőké - mondta lapunknak Weber Zita, a főleg német kliensekkel foglalkozó, a déli partra koncentráló Európa kft. munkatársa, aki szerint leginkább a jó állapotú, 12-15 milliós, önálló ingatlanok váltak keresetté. Ikerházak, osztatlan közös tulajdonban lévő telkek, vagy épületek, felújításra szorulók szóba sem jöhetnek, s mivel a kínálat kellően bőséges, a potenciális vevők kompromisszumkészsége nulla.

A 12-15 millió kategóriában hetvenes-nyolcvanas évekbeli, a parttól 3-5 km-re lévő, kisebb, 80 négyzetméter körüli nyaralókat kínálnak, 200-300 négyszögöles telkeken, esetleg melléképülettel - mondja Weber Zita. Az eladók között idősebb német, osztrák, svájci tulajdonosok szépen rendbe hozott házai is felbukkannak, ennek a körnek rendszerint nem sietős az eladás, ráérnek és ki is tartják a minőségi felújítás miatt némiképp magasabbra szabott áraikat. Egy jól körülhatárolható vevőkör a jellegzetes falusi környezetet preferálja, a déli parttól15-20 kilométerre lévő háttértelepüléseken is nézelődik, ahol állapottól függően már 6-8 millió forinttól is kínálnak használható ingatlant.

Mi kell a pénzen kívül

Ma már kevesen keresnek felújítandó ingatlant, egyszerűen azért, mert akinek pénze van, annak ideje nincs bíbelődni az ilyesmivel, egy bőrönddel kezében azonnal költözne, ez a Miami módi - erősíti meg Torma Steffi, a balatonfüredi Immobalaton Kft. tulajdonosa, aki határozott fellendülésről számolt be megkeresésünkre. A füredi régió, Almáditól Balatonudvariig nagyon kapós lett az utóbbi időben, a túlkínálat helyét a hiány vette át a 71-es út és a víz között, illetve a panorámás hegyoldalakon, ahol a legtöbben 20-25 millió forintért vásárolnának hangulatos, költözhető villát, míg a csak korlátozottan elérhető házak ára 30 millió forinttól indul. Bár kivételes szerencsével még el-elcsíphető egy egy partközeli, a város alsó részén található 25-30 milliós épület is.

Egy keresett nyaralótípus

A füredi partközelben épülő új apartmanokat is gyorsan elkapkodják, pedig a medencés, mélygarázzsal, kényelmi szolgáltatásokkal ellátott lakások négyzetméteréért 450 ezer forintot is elkérnek a fejlesztők. A parttól távolabb, a városban még akad felújítandó ikerház 25-30 millió forintért, de inkább 30-40 millió a jellemző ár. A nem téliesített, korszerűtlen, társasnyaralós apartmanokhoz viszont már 5 millió forintért is hozzá lehet jutni.

A füredi régió éllovasai Tihany, Füred és Csopak, nagyjából fej-fej melletti árakkat, Balatonalmádi, Alsóörs, Udvari 15-20 százalékkal olcsóbb, bár a vonzó házak árát itt is megkérik, mint például egy partközeli, hangulatos, beköltözhető kis Almádiban található villáért a 30 millió forintot. Igaz, a település belsejében 20-25 milliós felújítandó házakat is ki lehet fogni. A Balatonudvaritól nyugatra fekvő településeken már nagyon nehéz az eladás, a piacnak ezen a részén nincs változás - mondja Torma Steffi.

Használt balatoni ingatlanok ára forintban négyzetméterenként
Város és környékenyaralótéglalakás
Keszthely170 000185 000
Balatonfüred190 000270 000
Balatonlelle140 000235 000
Siófok210 000275 000
Forrás: Otthon Centrum

 

Távol maradnak a külföldiek

A külföldi vevők még nem tértek vissza, alapvetően magyarok vásárolnak, jellemzően saját célra, készpénzből. Az árakon még nem látszik az élénkülés, azonban ha a trend így folytatódik, valószínűleg arra sem kell sokáig várni - véli Torma Steffi, aki úgy látja, a Balaton-felvidék egyelőre még kimarad a nyüzsgésből, az erre a hangulatra vágyó vevőkörnek most nincs pénze. Igaz, a falvakban 10-13 millió forintért már kínálnak felújítandó házakat, ám ezek - főként az infrastruktúra hiánya miatt - egész éves tartózkodásra nem alkalmasak. Kemény dió az üzleti szegmens is, a szezon nagyon rövid, így csak a kiemelten központi elhelyezkedésü helyiségek piacképesek, s egy kisebb butikért elkérnek 30-40 millió forintot.