Mégsem olyan jó hír a jó hír az építőiparról? - ezt mondják elemzők

Nagyot nőtt az építőipar májusban, a szerződésállomány alakulása pedig további bővülést vetít elő, szakértők ugyanakkor kockázatokat is látnak az erősödésben.
Szepesi Anita, 2017. július 14. péntek, 10:24
Fotó: Napi.hu

A lakáspiaci boom tapasztalatlan, önerőből beruházó fejlesztőket csalt a piacra, ami rizikós lehet a vevők számára  - figyelmeztet Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója. Véleménye szerint kockázatos lehet olyan fejlesztést választani, ahol nem önállóan működő, érdemi referenciával bíró generálkivitelezővel zajlik az építkezés, hiszen így a vevők lemondanak arról az ötéves garanciáról, ami a generálkivitelezőnél érvényesíthető.

A banki finanszírozás nélkül meghirdetett lakásépítésnél pedig az jelenti a kockázatot, hogy amennyiben bármilyen nem várt probléma adódik és leáll a fejlesztés, akkor a vevők futhatnak a már befizetett pénzük után - állítja Földi.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint várható volt az újabb jelentős emelkedés az ágazatban. Részben a tavalyi alacsony bázis miatt, másrészt az idén sok uniós forráson alapuló beruházás indult el, ami főként az egyéb építmények alágazatban generált növekedést. Emellett a lakásépítések is emelkedőn vannak, ami hozzájárult az épületépítéseknél látható bővüléshez.

Az építőipari termelést a jövőben meghatározó rendelésállomány májusi 94,3 százalékos növekedése alapján az ágazatban folytatódhat a lendületes fejlődés, az idei növekedés elérheti a 15-20 százalékot, ez pedig évek óta az egyik legjobb eredmény lehet. Ugyanakkor az ágazat  kapacitás- és munkaerőhiánnyal küzd, azaz nem feltétlenül tudják teljesíteni a vállalkozások az igényeket. Ez pedig a későbbiekben egyes beruházások leállítását eredményezheti.

A társasház-építéssel foglalkozó cégek egyelőre csak 2019 végéig terveznek beruházásokat, mert a most érvényben lévő szabályok szerint csak 2019 végéig lesz érvényben a kedvezményes lakásépítési áfa, ha pedig az 2020-tól esetlegesen megszűnik, az jelentős drágulást okozhat az új lakások piacán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.07.16 09:21

Amit én eddig láttam ama divatos szerződések közt az akár a kész átverés is lehetne de szerintem sok sok az is lesz. Gyakorlatilag előre kifizettetik az épülő kecót úgy hogy a 70% os készültségnél már a 100% ot akarják és kapsz egy ígéretet a többire. Az elején pedig 30-40 % ot akar amiből 10% a foglaló és ezért kapsz egy szerződést amivel tulajdonosa lettél egy teleknek 12/456 részben :) Semmi beruházói finanszírozás, legfeljebb megvette a telket egy 3 hónapja létre hozott KFT ami ha "hasra esik" akkor mehetsz panaszra orbánhoz :)
Miért nem lehet ezt úgy hogy szerződtél és fizetsz a végén vagy letétbe helyezed a lét és ha az és úgy készül ahogy kérted akkor megkapja a letétet ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html