Egyáltalán nem lényegtelen kérdés, hogy a lakásáfa tervezett, 27 százalékról öt százalékra csökkentéséről Budapest egyeztetett-e Brüsszellel - vélekedett a lapnak Magyar Gábor. Az uniós jogot ismerő ügyvéd arra hívta fel a figyelmet, hogy a közös hozzáadottértékadó-rendszerről (héa) szóló uniós irányelv alapján a tagállamok az általános szabályoktól csak kivételes esetben, például egy szociálpolitikai rendszer berkein belül térhetnek el, és a héa - amely Magyarországon az áfa - általános kulcsának mindenütt el kell érnie a 15 százalékot.

Ugyanakkor a "tagállamok egy vagy két kedvezményes adómértéket alkalmazhatnak". Az uniós norma azt is tartalmazza, hogy az eltérésre mely területeken van lehetőség. Kedvezményes kulcsú adót állapíthatnak meg a tagállamok pél­dául az élelmiszerekre - így a tőkehús áfájának csökkentése nem kifogásolható -, a könyvekre, a kulturális szolgáltatásokra, a temetkezésre, az orvosi és fogorvosi ellátásra és egyebekre.

Kétségkívül szintén ebbe a körbe tartozhat a lakás: az irányelv szerint "a szociálpolitika keretében biztosított lakás, lakásépítés, -felújítás és -átalakítás", továbbá "magánlakások felújítása és javítása" esetén ugyancsak kisebb lehet az adó.

A szándék nem volt szociális

Az ügyvéd ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió Bíróságának gyakorlata szerint az olyan rendelkezéseket, amelyek az általános szabályoktól eltérést engedélyeznek, igen szigorúan kell értelmezni.

Az új lakások áfacsökkentésére nincs precedens, de más ítéletek azt mutatják, hogy a legkisebb mértékére vonatkozó szabálytól csak akkor lehet eltérni, ha arra az irányelv kifejezetten felhatalmazást adott.

A most elfogadott hazai törvénymódosítás szerint az új építésű lakások értékesítése esetén az áfa - családi házaknál háromszáz, társasházaknál 150 négyzetméterig - 2016 és 2019 között 27-ről öt százalékra csökken. Első ránézésre viszont Magyar szerint ennek nincs köze a szociálpolitikához; a jogalkotó is csupán azzal érvel, hogy a nemzetgazdaság növekedése érdekében új lakások építésének elősegítése szükséges - olvasható a Népszabadságban.