Idén a második negyedévben a 10 legdrágább piac közül New Yorkban, Londonban, Tokióban és Zürichben nőttek az első osztályú üzlethelyiségek díjai. A drágulást az építkezések alacsony szintje és a legjobb lokációk iránti heves verseny hatja rekord magasságokba.

Hong Kong 35 756 eurós éves négyzetméterenkénti díjával drágább minden más városnál. Az ázsiai nagyvárost New York 25 756 euróval követi, Párizs pedig a harmadik, itt 10,080 euró az éves tarifa négyzetméterenként.

A magas bérleti díjak ellenére a kereskedők tovább terjeszkednek Hongkongban, előnyt kovácsolva a luxuscikkek iránti növekvő keresletből. A CBRE adatai szerint csak tavaly 51 új márka nyitott üzletet Hongkongban, ahol a világon a legtöbb luxusmárka található.

A turisták húzzák a piacot

New Yorkban 2,7 százalékkal nőttek az előző negyedévben a bérleti díjak, ami összesen 22 százalékos emelkedést jelent az egy évvel ezelőtti szinthez képest. A külföldi kereskedők kereslete erős maradt, és a turisták továbbra is jelentős hajtóerőt képviselnek a kiskereskedelem növekedésében.

Londonban (9 554 euró/négyzetméter/év) a javuló fogyasztói bizalom, a bővülő kiskereskedelem és az egyre forgalmasabb gyalogos közlekedés együttesen táplálja a bérlői keresletet. Főleg a New Bond Street-en és az Old Bond Street-en jellemző kereslet-kínálati egyensúlytalanság miatt emelkednek a bérleti díjak London központjában, a negyedéves drágulás 9,1 százalék, az éves emelkedés pedig 20 százalék volt 2013 második negyedévében.

Budapesten 960 euró egy négyzetméter évente

Budapesten egy átlagos, 200 négyzetméretes üzlethelyiség bérleti díja a legjobb lokációkban (a belvárosban vagy a bevásárlóközpontokban) 960 euró évente, négyzetméterenként - állítja Csörgő Anita, a CBRE budapesti kiskereskedelmi vezetője. A szakértő szerint a fogyasztás és a kiskereskedelmi forgalom lassú növekedésnek indul az idén és hiány van új ingatlanokból. Ezért úgy véli, a bérleti díjak elérték mélypontjukat, főleg a "B" osztályú ingatlanok és a "A" lokáción kívüli üzlethelyiségek esetében, így díjnövekedés is kezdődhet 2014-ben.