Mi lesz a lakásárakkal? - Friss előrejelzés érkezett

Budapesten 2016-ban összesen 11,4 ezer új lakás építése van folyamatban, ennek 54 százaléka már el is kelt. Az új lakások átlagos négyzetméterára 597 ezer forint. A XIII. a sztárkerület, a 2016-ban eddig eladott lakások negyede itt épül - ismertette ma sajtótájékoztatón a Cordia Zrt. legújabb piackutatási eredményeit Földi Tibor vezérigazgató.
Napi.hu, 2016. október 27. csütörtök, 15:01
Fotó: Napi.hu

A Cordia felmérése összesen 209 négy, vagy annál többlakásos projektet regisztrált Budapesten, 76 százalékuk 2016-ban indult. Lakásszám szerint a teljes 11,4 ezres volumen 88 százaléka idei termés. Az idén bejelentett 8700 eladásra kínált lakásból 1527-et a Cordia épít - sorolta a kutatás számait Földi. Miután a lakások építése  jellemzően még el sem kezdődött, a projektek több mint fele 2018-ban, vagy azután készül el, vagyis újra tervasztalról vásárolnak a vevők. Földi 2016 egészére 7 ezer új lakás eladásával számol Budapesten.

Továbbra is a XI., és a XIII., kerületben a legaktívabbak a fejlesztők, az abszolút sztár a XIII. kerület, ahol a teljes meghirdetett lakásmennyiséget felszívja a piac, míg a XI. kerületben a síkvidéki részen koncentrálódik az építés, itt nagy a verseny a fejlesztők között, Bel-Budán és a hegyvidéken viszont nincs, vagy alig találni új lakásberuházást. Intenzív a piac a belvárosban, ahol minden megjelenő projektre lecsapnak a befektetők, és Zuglóban is, ahol viszont az erős kereslet dacára egyelőre nagyon lassan bővül a kínálat.

Közepes társasházak épülnek

Az új projektek 78 százalékában 50 lakásosnál kisebb társasház épül, a lakásszámot illetően 31 százalék e szegmens részesedése. Összesen négy nagy lakásberuházás zajlik, ami az épülő lakásállomány negyedét teszi ki.

A befektetői kereslethez igazodva a pesti belvárosban és a XIII. kerületben is a 60 négyzetméternél kisebb, egy hálós lakások dominálnak. Budán ezzel szemben a nagyobb, 90 négyzetméter fölötti alapterület a jellemző, a pesti külső kerületekben a közepes nagyságú, kéthálós lakások aránya a legnagyobb a társasházi lakásmixben.

Nagyon kevés lakás készül el idén, 2017-ben a fejlesztések 37 százalékát adják át, minden második beruházás 2018-ban, vagy később válik költözhetővé.

Meglepődnek a beruházók

Komoly gondot jelent a beruházók számára a kivitelezési kapacitáshiány. Mivel a meghirdetett és már elkelt lakások építése még nem kezdődött el, a beruházók csak most fognak szembesülni azzal, hogy nem kapnak ajánlatot az építésre, csúszik a megvalósítás és drágult az építési költség - mondta Földi Tibor. A meghirdetett tenderekre beérkezett ajánlatok alapján az elmúlt egy évben 20-25 százalékkal, idén további 10 százalékkal nőttek az építési árak. Nagyon kevés ma az olyan generálkivitelező, amelyik hajlandó és tud is lakást építeni, nagy építőipari cégek nem foglalkoznak ezzel a piaccal, a közepeseknek a kapacitásai nem elegendőek.

Íme az árak

Budapesten az átlagos négyzetméterár majdnem 600 ezer forintra nőtt, Budán 641 ezer, Pesten 574 ezer forint az átlagár.(2010-ben a fővárosi átlag 438 ezer forint volt.)

Forrás: Cordia

A legdrágább az V., legolcsóbb a XXIII. kerület. Népszerűsége ellenére jócskán lemaradtak az árak a XIV. kerületben, (461 ezer forint), ahol Földi jelentős árnövekedést vár a közeljövőben.

Összességében a kínálat próbál lépést tartani a kereslettel, a bővülés azonban jövőre lassulni fog, a fejlesztők limitált tőkéje és a kivitelezői kapacitások szűkössége miatt. A kínálatban ugyanakkor nem vár megtorpanást, így várhatóan az előértékesítések kerülnek majd egyre inkább előtérbe.

További árnövekedést hoz az építési költség emelkedése, főleg azokon a területeken, ahol nincs kiélezett verseny a fejlesztők között.

Mind a fejlesztőket, mind a vevőket elbizonytalaníthatja, ha legkésőbb 2017 végéig nem derül ki, meddig tart az 5 százalékos áfa az új lakás piacon, Földi szerint a kormányzatnak ezért mielőbb dönteni kell, hogy meghosszabbítja-e a jelenlegi szabályozást - mint ahogy ezt több külföldi példa mutatja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2016.10.27 15:14

Szerintem körülbelül a ronda, rondább, legrondább versenyt lehetne megcsinálni ezeken az újonnan épített lakóépületeknél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.10.27 15:12

......helyesebben valószínűleg nem fejlődött vissza, csak az építtetők lettek egyre pénzéhesebbek és fantáziátlanabbak. Viszont az önkormányzatokat tényleg nem értem, hogy abszolút nem érdekli őket, hogy az embereknek az életminősége milyen lesz, ezekben a fa és zöld terület nélküli kockasivatagban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.10.27 15:09

Ezek az építészek is vihetnének egy kis fantáziát az egészbe, ne pedig teljesen egyforma dobozokat építsenek, mert ezek a házak már a következő száz esztendőnek épülnek. Régen sokkal szebb házakat építettek, szerintem az építészet visszafejlődött.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.10.27 15:07

Az rendben van, hogy hol a legaktívabbak az építők, de az a tapasztalat, hogy minden városrendezési elv nélkül építik ezeket a házakat, ahol van egy kis szabad hely, azt eladják, és építhetsz rá, amit akarsz. A végeredmény egy élhetetlen kősivatag, szűk utak, amelyek régen a régi, földszintes házakhoz voltak kalibrálva, elképesztő, hogy mi folyik ész nélkül, arról már nem is beszélve, hogy az erdőből megmaradt gyönyörű fákat is, de mondhatjuk nyugodtan, hogy az összes fát kivágják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html