A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A tavasz abszolút mélypontot hozott az új lakáshitel-kihelyezések terén. Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója szerint ennek csak részben lehet oka az, hogy a végtörlesztési hajrában azok, akiknek módjuk nyílt rá, hitelből váltották ki a korábbi hiteleket, ami számottevő többletkeresletet indukált − persze csak a korábbi évek adataihoz képest. A szakember szerint ráadásul a végtörlesztéssel lényegében kitárazódott a piacról azon ügyfelek csoportja, akik a "normál" hitelfelvevők közé tartoznak − a bankok egyértelműen a prémium szegmens felé mozdulnak el, őket hitelezik szívesen. Viszont ebben a körben a legerősebb a hitelekkel szembeni averzió, ráadásul az érintettek többsége meg is van hitel nélkül, amikor lakásgondjait akarja megoldani − 70-75 százalék a készpénzes vevők aránya a piacon. Nem segít a hitelközvetítőknek, hogy az átlagos hitelösszeg az elmúlt pár évben jelentősen, 4-5 millió forintra csökkent − ma már csak a lakás értékének kisebb részét hajlandóak hitellel megoldani az ügyfelek.

Bánfalvi szerint elvben ugyan a "normál" hitelfelvevők számára jelenthetne új lehetőséget a szociálpolitikai támogatás visszahozása a piacra, ám a szabályozás túl bonyolultra és szigorúra sikerült, a feltételek jó részének az ügyfelek nem tudnak megfelelni, ráadásul a konstrukció olyan megoldásokat tartalmaz, amelynek köszönhetően maguk a bankok sem lettek érdekeltté téve a konstrukció értékesítésében. Arról nem is beszélve, hogy a piacon kevés olyan új ingatlan épül/épült, ami megfelel a szocpol szabályainak.  (A szocpol-képes lakások vidéki körképéről szóló cikkünk itt olvasható.)

Hasonló problémákat lehet látni a kamattámogatott hitelmegoldásoknál − Bánfalvi szerint túl szűk a kör, akiknek módja van a kamattámogatott konstrukciót igénybe venni, ráadásul a bankok marzsa itt lényegében úgy lett meghúzva, hogy a pénzintézet "nem motivált" az érdeklődők nagyszámú kiszolgálásában. Az Otthon Centrum Hitel Centerének vezetője szerint ennek nyomán egyértelmű, hogy a hitelezés fellendítéséhez a fenti problémák orvoslása: a szociálpolitikai támogatás feltételrendszerének bővítése, a kamattámogatás szélesebb körűvé tétele, illletve a bankoknak a korábbinál komolyabb ösztönzése hozhat életet a piacra. A szakember szerint az ügyfelek (és maguk a közvetítők is) bizonytalanok: vannak, akik bíznak abban, hogy hamarosan lesz valamilyen újabb támogatás, de a többség inkább igyekszik még több pénzt félretenni, hogy önerejét növelni tudja.

A jelenleg futó programok közül az árfolyamgát keresettsége nagyban árfolyamfüggő a szakember szerint. Annak okaként, hogy a lehetőséggel miért nem élnek a várt számban az érintettek, Bánfalvi az információk viszonylagos szűkösségét jelölte meg − szerinte a végső határidő közeledtével élénkülhet a termék iránti kereslet. Maga az árfolyamgát menti meg ugyanakkor a megmaradt hitelközvetítőket − a konstrukcióhoz ugyanis kiválóan kapcsolható a lakás-takarékpénztári szerződés, amelynek ismertsége széles körű, ráadásul komoly érv mellette az állami támogatás.