Minden ötödik lakásvásárlásra az OTP adott hitelt

A tavalyi év során valamivel több mint 160 ezer ingatlan tranzakció történt Magyarországon, az OTP Bank pedig több mint 33 ezer lakáshitelt folyósított.
Szabó Dániel, 2019. május 24. péntek, 11:32
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az OTP Bank több mint 33 ezer lakáshitelt folyósított a tavalyi év során. A fix kamatozású hitelek népszerűsége - a tavalyi évhez hasonlóan - az idei év első három hónapjában is megállíthatatlan; az új igénylések 97 százalékát teszik ki ezek a hiteltípusok. A fix hitelek közül a 10 évre, vagy a futamidő végéig rögzített kamatozású konstrukciók a legnépszerűbbek, amely a magyarok pénzügyi tudatosságának köszönhető - írja közleményében a bank.

Azt is közölték, hogy több mint 160 ezer ingatlan tranzakció történt Magyarországon, miközben a KSH adatai szerint ezek majdnem felét hitelből finanszírozhatták, ugyanis tavaly 80 ezer új lakossági lakáshitel kérelmet engedélyeztek a pénzintézetek használt, vagy új lakás vásárlására. Azt, hogy a tranzakciók közel feléhez hitelt kellett felvenni, a bank azzal magyarázza, hogy tovább emelkedtek az ingatlanárak, valamint hogy kedvezők a hitelkonstrukciók. A több mint 33 ezer folyósított új lakáshitellel az OTP Bank minden ötödik hazai lakossági ingatlanvásárlás mögött ott volt.

A magyarok ma már szinte kizárólag fix kamatozású lakáshitelt igényelnek. Arányuk az OTP Banknál - az összes újonnan folyósított lakáshitelek között - az idei első negyedév végére elérte a 97 százalékot. A különböző adósságfék szabályok és az ügyfelek kockázatkerülése miatt az 5 évre fixált törlesztésű lakáshitelek aránya mára 20 százalékra zsugorodott, és a 10 éves, vagy a futamidő végéig rögzített kamatozású hitelek kerültek előtérbe. Az OTP Banknál a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek is igen népszerűek; a 2017 augusztusi bevezetése óta már több mint 18 ezer igénylést fogadott be a bank összesen 231,5 milliárd forint értékben - állítják a közleményben.

Az OTP Bank a csok folyósításban is piacvezető: 2019 első 4 hónapjában 5 százalékkal több, 3600 kérelem érkezett 14,5 milliárd forint értékben, amely 17 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti időszakét. A csok 2015 júliusi bevezetése óta az OTP Bank összesen 39.481 szerződést kötött 126,1 milliárd forint értékben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lordofearth, 2019.05.26 08:04

Parasztból sosem lesz úr. Csányiból se...mint ahogyan a zsírdisznóból sem lett. Az OTP-t egyértelműen magyarnak mondják, holott csak egy Orbán által tolt uzsorás szervezet....egyrészvénytársaság millió idegennel a háta mögött. Amióta az AXA ( na az sem volt egy egyszerű piskóta ) is az övé lett, egy sor bűnöző is csapódott hozzájuk. Lakáshitelt az OTP-től????? Megérdemli az, aki tőlük vett fel hitelt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html