A magyar kormány 400 millió forinttal támogatta a fejlesztést, amelyet a helyi önkormányzattal közösen a Rába-parti városban letelepült cégek szorgalmaztak - mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.

Hasonló fejlesztések az ország több pontján zajlottak vagy zajlanak, a programba pedig a jövőben is be kívánják vonni az üresen álló volt határőrségi vagy honvédségi ingatlanokat. A magas színvonalú, hotel szintű szolgáltatásokat nyújtó munkásszállók létesítése a gazdaság élénkítéséhez járul hozzá - tette hozzá.

Elismerésre méltónak nevezte a nyugat-magyarországi régió átlagot meghaladó, 5,6 százalékos gazdasági növekedését, a magas foglalkoztatottsági és az alacsony munkanélküliségi szintjét. Az országnak már vannak olyan térségei, ahol a munkaerő megnyerése és megtartása érdekében "minden fegyvert be kell vetni", a munkáltatók a dolgozók lakhatását, pihenését és rekreációját is támogatják.

Megjegyezte, a munkásszállók építésével ugyanakkor a kormánynak nem célja, hogy kiüresítse az országnak azokat a részeit, ahol kevesebb a munkalehetőség. Ma már a munkaerőhiány okoz gondokat a foglalkoztatásban, ennek kezelésére fel kell tárni a még rendelkezésre álló tartalékokat. Egyebek közt kedvező adószabályokkal elő kell segíteni azoknak a nyugdíjasoknak a munkavállalását, akik még szívesen dolgoznának, emellett a szakképzés hatékonyságát is növelni kell.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat és a térség legnagyobb munkaadója, az Opel közösen kérték a kormány segítségét ahhoz, hogy a volt határőr laktanyából munkásszállás épülhessen. Az új létesítményt kizárólag olyan munkavállalók használhatják, akiket magyarországi cégek foglalkoztatnak.