Nagy dobás készül a használt lakásoknál

Ha pár év múlva az újlakás-építések veszítenek lendületükből a felújítások fogják húzni az épületgépész-piacot, hiszen több százezer rossz állapotú lakás van Magyarországon – jósolták szakértők a Gépész Holding tavaszi budapesti rendezvényén, akik abban is egyetértettek, hogy az építőiparnak sokkal nagyobb a lobbiereje, mint a gépészetnek.
Szász Péter, 2018. május 22. kedd, 14:26
Fotó: Napi.hu

A gazdaság fellendülésének és az elmúlt években megjelent építőipari ösztönzőknek (lakásáfa, csok) köszönhetően nagyon jól teljesítenek az épületgépészettel, szerelvényértékesítéssel foglalkozó cégek.

A vállalatok vezetői hosszú távú jóslatokba nem bocsátkoztak a Napi.hu kérdésére, abban azonban egyetértettek, hogy 2019 végéig kitart a lendület.

Kőszeghy Tamás, a Geberit Kft. vezetője szerint ma szinte lehetetlen akár négyéves prognózist is adni a piacról, főleg úgy, hogy megbízható kutatások sincsenek. Így azt sem tudjuk pontosan, hogy mennyi lakás épül középtávon. A kedvezményes lakásáfa mellett pedig az is kérdés, hogy mekkora uniós forrás áll majd a beruházók rendelkezésére a gazdaság más területein.

Az viszont biztos, hogy ha később már nem lesznek az újlakás-építést segítő ösztönzők, a felújítási piac, vagyis az elavult gépészet és a szerelvények, csövek cseréje ad majd lendületet a szektornak - fűzte hozzá Szebellédi Tamás, a REHAU Kft. épületgépészeti üzletágvezetője.

Ma becslések szerint mintegy 650 ezer rossz állapotú panellakás van Magyarországon, de sok felújításra szoruló téglaépítésű is. Ennek a piacnak a volumene pedig legalább van akkora, mint a nagyberuházásoké - véli Sziládi Sándor, a Gépész Holding egyik tulajdonosa, hozzátéve, hogy ez nem magyar sajátosság, a készülékpark más európai országokban is elavult.

Kötél István, a Flamco Kft. vezetője szerint a készülékcserék felgyorsultak az elmúlt években. Ennek pedig nem csak az az oka, hogy rövidült az élettartamuk, hanem az is, hogy számos forradalmi újítás jelent meg épületgépészetben. Ezekre főleg a nagyberuházók fogékonyak.

Komoly piac

Az épületgépészeti piac jelenleg 120-150 milliárd forintos lehet, amelyben egyre nagyobb részt képviselnek a nagyobb beruházások (projektpiac), például a társasházak, szállodák, de akár egy méretes családi ház is ide tartozhat.

Sziládi Sándor szerint komoly tisztulás ment végbe ezen a területen az elmúlt években, a kisebb cégek egy része pedig már a válság után csődbe ment. A jobb vállalkozói környezethez az is hozzájárult, hogy ma már sokkal tudatosabbak a vásárlók és nem veszik meg a gyengébb minőségű berendezéseket, szaniterárut.

Nagyon fontos lenne, hogy az új lakások áfája 5 százalék maradjon 2019 után is. Nagy baj lenne, ha azok a lakások, amelyek építése már az engedélyezés miatt is csúszik, később szerkezetkészen állnának vevőre várva - mondta Kötél István.

A lakásáfával kapcsolatban Sziládi Sándor arra hívta fel a figyelmet, az alacsonyabb közteher jellemzően a vásárlónál csapódik le, hanem a beruházó árrését növeli.

A vezetők abban is egyetértettek, hogy az építőiparnak sokkal nagyobb a lobbiereje, mint az épületgépészetnek, ez azonban nem teremt "egészséges" piaci környezetet. A gépészettel foglalkozó cégek ráadásul erősen ki vannak téve annak a kockázatnak, hogy a beszerelt eszközöket nem fizetik ki. A válság előtt nagyon elszaladt a ló ebben a tekintetben, azonban a vállalkozások határozottabb fellépésének a piac tisztulásának köszönhetően a fizetési fegyelem javult az elmúlt években.

Jelentős változások a Gépész Holdingnál

A Gépész Holding abból az apropóból szervezett beszállítói találkozót, hogy még jobban ki tudják szolgálni a nagyobb beruházók igényeit. Az elmúlt években cég folyamatosan növelte raktárkapacitását és árukészletét, illetve saját gépjárműveket vásárolt a gyorsabb kiszállítás érdekében. Logisztikai központjaik raktárkapacitása meghaladja a 37 ezer négyzetmétert, a cégnél 450 márka 45 ezer terméke közül lehet választani.

Mára a Gépész Holding a magyar épületgépész piac egyik legnagyobb szereplője, összesen mintegy 30 milliárd forintos éves forgalommal.

Története a 80-as években kezdődött: ekkor alakultak meg sorban regionális tagvállalataik, amelyek fokozatosan koncentrálták erőforrásaikat. 2003-ban a beszerzés, 2007-ben pedig a kereskedelem, a marketing majd a logisztika is egy vállalatba került: ez lett a Ép-Gépész Holding Kft.

A cég most már egységes márkanév alatt működik országosan 20 szakáruházzal és 425 dolgozóval.

A képek forrása: Ép- Gépész Holding Kft.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2018.05.25 13:34

@Agar:
nekem a diploma atadaskor a meghivott "sztarvendeg" azt mondta, hogy vallakozzunk. mert kenyelemes lehetoseg elhelyezkedni egy multinal, kapni egy viszonylag jo fizetest, meg egy atlagos cegautot a napi 8 ora meloert, de abbol neked sosem lesz ferrarid. Ha lakast akarsz, akkor vagy tanulj ki egy olyan hianyszakmat, (mostmar nemcsak az informatika ilyen,) es helyezkedj el abban, vagy csinalj sajat ceget es vallald a kockazatokat, neha sok melot kell beletenni, neha alig jon be penz belole, amikor viszont bejon a dolog, akkor maris gondolkodhatsz, hogy mire koltsd.

az biztos, hogy kepzes nelkul nincs esely a tovabblepesre. diploma nelkul nemnagyon kapsz meg magyaroszagon felmillio forintot, meg budapesten sem, videken egy kevesbe acelos diplomaval a 300K is alom lehet. (jelzem ez a nyugati minimalber tobb orszagban). a millios hatart pedig mar egyetemi diplomaval lehet abszolvalni. ez az alkalmazotti resz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Agar, 2018.05.23 07:21

Amit én olvasok: ma sem érdemes dolgozni menni, mert munkából sosem lesz pénzem lakhatásra, míg a gazdag egyre gazdagabb lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html