Nem lesz toronyház a Kopaszi-gátnál

Egyelőre nem épülhet 120 méter magas felhőkarcoló a Kopaszi-gáton épülő lakó-, iroda- és szórakoztatónegyedben - tudta meg a Magyar Nemzet. A fővárosi városfejlesztési bizottság ugyanis nemet mondott az újbudai önkormányzat javaslatára.
Napi.hu, 2016. november 29. kedd, 10:17
Fotó: Napi.hu

A Kopaszi-gát melletti Buda Part néven futó, Garancsi István Fidesz-közeli vállalkozóhoz köthető Property Market Kft. által épített multifunkcionális negyed 120 méter magas toronyháza egyelőre nem kapott zöld utat. A fővárosi rendezési szabályzat módosítására négy észrevétel érkezett, melyek közül az Icomos (a UNESCO műemlékvédelmi világszervezete), valamint a Budapest Világörökségéért Alapítvány kifogását elfogadta a bizottság - olvasható a lapban.

Az Icomos a torony hátrább húzását javasolja, mondván a Gellért hegy takarásában már nem okoz zavart a védett városképi látványban. Korompay Katalin, a Budapest Világörökségéért Alapítvány főépítésze is azt kifogásolta, hogy a pesti oldalról illetve a Lánchídról nézve a Gellért-hegy lábánál megjelenő toronyház belelátszik Budapest világörökségi panorámájába. Léptékével sérti annak integritását, jelentősen csökkenti a sziklákkal a Dunába zuhanó hegy drámaiságát - fogalmazott a főépítész, hozzátéve, hogy sem a helyszín, sem a magasság nem hagyható jóvá a világörökségi központtal való egyeztetés nélkül.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK