Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tíz évvel ezelőtt vásárolta meg és máris eladja a Chrysler Buildinget az Abu Dhabi Investment Council.

A Wall Street Journal tudósításából az is kiderül, hogy olyan bombaüzletet nem köthetnek az arabok, mert a legendás felhőkarcolót most 1,2-1,5 milliárd dollárért lehet piacra dobni és kérdés, hogy ilyen áron akad-e vevő a 77 emeletes épületre. (Az épület kisebbségi, 10 százalékos tulajdonosa egy helyi ingatlanos cég, a Tishman Speyer.)

A New York központjában levő 319 méter magas épületben csak irodák vannak - a névadó Chrysler autógyár csak 1953-ig tartotta központját itt -, de az egykor hightech színvonalat képviselő ház ma már nehezen felel meg a kor követelményeinek.

Ráadásul az épülettől alig 100 méterre levő Grand Central vasútpályaudvar közelében jelentős irodafejlesztések zajlanak: idén év végéig 6 millió négyzetlábnyi (körülbelül 557 ezer négyzetméter), 2022-ig pedig közel ugyanekkora nagyságú új irodaházat adnak át.

Az 1930-ban felavatott, art deco stílusban megálmodott Chrysler Building akkor a világ legmagasabb épületének számított - igaz csak 11 hónapig, mert az egy évvel később megnyitott Empire State Building maga mögé utasította. Ma már csak a hatodik legmagasabb épület Manhattan szívében.

Az emblematikus épület eladásának okáról csak találgatnak a szakértők. Van, aki szerint az ingatlannak helyet adó földterület emelkedő bérleti díja az oka ennek. A 42. utca és a Lexington sugárút kereszteződésében levő Chrysler Building alatti területet ugyanis a Cooper Union Schooltól bérlik. Tavaly a bérleti díj 32,5 millió dollárra emelkedett, míg egy évvel korábban ez még csak 7,95 millió dollár volt.