Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) hétfőn azt közölte honlapján, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 44,3 százalékkal, 99,6 pontra emelkedett az április 69 pontról (Március: 88,2 pont).

Az adatok gyűjtésének kezdete, 2001 januárja óta soha nem nőtt ilyen nagy mértékben az index egy hónap alatt.

Elemzők havi összevetésben a tényleges adathoz képest szerényebb, 18,9 százalékos növekedést vártak májusra az áprilisi 21,8 százalékos esést követően.

Tavaly májushoz képest 5,1 százalékkal csökkent a mutató, áprilisban éves összevetésben jóval nagyobb, 33,8 százalék volt a visszaesés a koronavírus-járvány hatásaként.

A NAR statisztikája a folyamatban levő lakásértékesítésekről a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számán alapul, a tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza szerint az április volt a legrosszabb hónap, és várható volt az aláírt szerződések számának a növekedése májusban, mivel az államok sorra feloldották a járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat, és mind több fogyasztó fogott bele a lakásvásárlásba.