Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly az utolsó negyedévben négy új irodaépületet adtak át a fővárosban, ezek összesen 68 ezer négyzetméterrel növelték a budapesti modern irodaállomány méretét. A Magyar Nobel-díjasok Parkja I. üteme az Ericsson bérlői igényeinek megfelelően épült,'built-to-suit' fejlesztésként 24 ezer négyzetméteren. Emellett a dél-Buda alpiacon átadták az Office Garden 18,5 ezer négyzetméteres III épületét, a Váci úti folyosó a Balance Loft 6,5 ezer négyzetméteres épületével, a nem-központi Pest alpiac pedig a 19 ezer négyzetméteres Skylight City irodaházzal bővült ebben a negyedévben - olvasható a BIEF felmérésében.

Az üres területek aránya enyhén tovább csökkent; a negyedik negyedév során 0,2 százalékponttal 7,5 százalékra süllyedt, ami Budapesten az eddig regisztrált legalacsonyabb ráta. Hasonlóan az előző negyedévekhez a legtelítettebb alpiac továbbra is dél-Buda, ahol az üresedés jelenleg 3,3 százalék, míg a legmagasabb üresedési ráta (32,2 százalék) az agglomerációban mérhető.

A bruttó kereslet 2017 negyedik negyedévében 144 ezer négyzetmétert tett ki, ami 13 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakában regisztrált értéknél. A teljes keresleten belül a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt a bérbeadási volumen 32 százalékával, amit az új szerződések követtek 31 százalékkal. Az előbérleti szerződések részaránya 23 százalékot, a bővülések 11 százalékot tettek ki ebben a negyedévben.

Az előző negyedévekkel szemben a Váci úti folyosó részpiacon voltak a legaktívabbak a bérlők, a teljes volumen közel 30 százaléka ehhez a térséghez köthető. Pest nem központ részén kötötték a szerződések 25, bel-Budán 23 százalékát.

A BIEF összesen 169 bérleti szerződést regisztrált a negyedév során, az ügyleteket átlagosan közel 900 négyzetméteres területekre kötötték, 37 szerződésnél az 1000 négyzetmétert is meghaladta a bérelt iroda mérete.

A negyedik negyedév legnagyobb méretű tranzakciója a Fundamenta 10 ezer négyzetméteres előbérleti szerződése volt a HillSide irodaházban

Az utolsó negyedévben a nettó abszorpció piac 65 ezer négyzetmétert tett ki.

A címlapkép forrása: StockSnap-fotó