Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Pénzügyminisztérium (PM) budai várbeli régi épületének újjáépítésére újabb nettó hétmilliárd forintot költenek: a második ütem kivitelezésére kiírt közbeszerzésen egyedüli érvényes ajánlattevőként az első ütem munkáit is elnyerő West Hungária Bau Kft. (WHB) és Garage Ingatlanfejlesztő Kft. alkotta konzorciumot hirdették ki győztesnek - derül ki a közbeszerzési eljárás ajánlatokat összegző dokumentumából.

A munka elvégzésére alvállalkozóként bevonják a műemlék-rekonstrukciókat végző Belvárosi Építő Kft.-t, továbbá a Laki Üvegművészet Kft.-t, a Decolux Világítástechnikai Kft.-t, a restaurátori munkára a Consall Team Kft.-t, a Herling Kft.-t, az Ancien Bt.-t, az Artárium Stúdió Kft.-t és Páhi Attilát.

A közbeszerzést a külön a beruházás megvalósítására létrehozott, állami tulajdonú PM-TÉR6 Beruházásszervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. írta ki, amelynek már 70 alkalmazottja van. A beruházást tavaly novemberben a kormány rendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította.

A Szentháromság tér 6. szám alatti egykori királyi pénzügyminisztériumi épületet az eredeti, Fellner Sándor építész 20. század eleji tervei alapján építik vissza a szomszédos Mátyás templomhoz hasonló méretű, két neogótikus toronnyal és díszített homlokzattal. A tornyok és az épület felső szintje a második világháborút követően elpusztult, illetve elbontották. A rekonstrukciót követően ide költözik a PM a jelenlegi, V. kerület, József nádor téri épületéből. Az átépítés költségéről pontos számot az építészeti tervek hiányában még nem közöltek, de várhatóan több tízmilliárd forintba fog kerülni. (Az építészeti tervek elkészítésére korábban nettó egymilliárd forintot szántak, de ennek duplájáért vállalták volna az építészek a munkát.) A beruházás mérnök-lebonyolítói és műszaki ellenőri feladataira a Spányi Partners Zrt.-vel szerződtek 680 millió forintért.

Forrás: Fortepan/Ebner

A beruházás első ütemére - ami a felújítás előkészítését jelentette - tavaly szeptemberben nettó 9,8 milliárd forintért szerződtek a WHB-val és a Garage Ingatlanfejlesztővel - ennek része volt három toronydaru telepítése, állványozás, bontási, tetőfedési és homlokzatképzési munkák. Jelenleg a födémszerkezetek megerősítése zajlik - derül ki a PM-TÉR6 honlapjáról. A második ütemben már belső és homlokzati műemlékvédelmi rekonstrukciós feladatokat is el kell végezni. A közbeszerzési dokumentum szerint a belső munkák a Szentháromság tér felé eső úgynevezett A és B épületrészt érintik majd ebben az ütemben (amit még több követ).

"Az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium épülettömbjének rehabilitációja során néhány hónapja megkezdődött a kivitelezés első lépcsője, és ezzel párhuzamosan folyik a tervezés. A költözés várható dátuma a tervezés lezárultát követően határozható meg" - válaszolta január elején a PM-TÉR6 projektcég a Napi.hu kérdésére. (A korábbi elképzeléshez képest a beruházás pár éves csúszásban van, a PM Várba költöztetését 2017. december végére tervezték.)

A Paár Attila többségi tulajdonában lévő WHB építőipari cégcsoport tagja többek közt az egykor Tiborcz István érdekeltségébe tartozó, uniós pénzből finanszírozott közvilágítási projekteket megvalósító Elios Innovativ Zrt., valamint fele részben az állami tendereken szintén sikeres, az új Puskás stadiont is építő Magyar Építő Zrt. is.