A budapesti V. kerületi önkormányzat újra elindította a lakásért életjáradékot programot azoknak a 65 évesnél idősebb nyugdíjasoknak, akiknek lakástulajdonuk van a kerületben - írja a Világgazdaság. A szerződés feltétele, hogy a lakás legalább komfortos vagy összkomfortos szintű legyen és műszakilag ne legyen vele gond.

A megállapodás megkötése után 15 nappal a nyugdíjas megkaphatja lakása piaci értékének 15 százalékát, illetve ha több mint 80 éves, akkor akár 20 százalékát is. Ennek megfelelően egy 51 négyzetméteres ingatlan után akár 12-13 millió forintot is kaphat az érintett, amit havi életjáradék követ. Lakása halála után az önkormányzaté lesz.

A belvárosi ingatlanok piaci adatok szerint manapság 766-863 ezer forint közötti négyzetméteráron cserélnek gazdát. Egy négyszobás lakás akár 80 millió forintot is kóstálhat. Szakértők szerint ugyanakkor kevés az olyan idős ember, akinek nincs örököse, így érdemes beszállnia az önkormányzati programba. Főként olyanokról lehet szó, akik kénytelenek voltak megvenni a lakásukat, de gondjaik vannak a hiteltörlesztéssel.