Okos adóbevallással több százezer forintot nyerhetnek a családok - derül ki a 24.hu cikkéből, amelyben Angyal József adószakértő árul el egy trükköt. A személyi jövedelemadót fizetők esetén a számolgatás áttolódott májusra, illetve az adóbevallás idejére. Vegyünk egy háromgyerekes családot, ahol az egyik szülő bruttó 300 ezer, a másik bruttó 360 ezer forintot keres.

Ebben az esetben ők ketten maximálisan ki tudták év közben használni a családi szja-kedvezményt, a járulékkedvezményt viszont nem. Nem fizettek tehát személyi jövedelemadót, cserébe nem kapnak februárban szja-visszatérítést. Ha nem vették volna igénybe év közben a családi kedvezményt, akkor lenne adó-visszatérítésük, 540, illetve 648 ezer forint. Az évi nettó jövedelmük a kedvezményekkel együtt mindkét esetben összesen csaknem 6,5 millió forint.

Az viszont nagyon nem mindegy, hogy az adóbevalláskor hogyan számolják majd el a családi kedvezményt. Angyal József azt tanácsolja, hogy az adóbevalláskor az alacsonyabb keresetű szülő nevére csoportosítsák át a családi adó- és járulékkedvezményből amennyit csak lehet. A magasabb keresetű szülő így igénybe tud venni még szja-visszatérítést is.

A konkrét esetben a bevallást úgy érdemes elkészíteni, hogy a havi bruttó 300 ezer forintot kereső anya érvényesítse egyedül a havi 99 ezer forint családi kedvezményt. Ezt meg lehet lépni, ha az anya nemcsak az adó-, hanem a járulékkedvezményt is igénybe veszi. Ezzel az apa szja-ja felszabadul, így az ő jövedelmére majdnem 650 ezer forint szja-visszatérítést lehet majd pluszban érvényesíteni a bevalláskor. Összességében pedig a család 612 ezer forintot nyer, ha az adóbevalláskor így rendelkeznek.